KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Udruga Lipa ponovno apelira: Poduzetnike početnike oslobodite plaćanja doprinosa

Foto: Damir Špehar/Pixsell

UDRUGA poreznih obveznika Lipa ponovno je danas zatražila smanjenje nameta poduzetnicima te promjenu Zakona o doprinosima, kako bi poduzetnici početnici (direktori-početnici) bili oslobođeni obveza plaćanja doprinosa za osmosatno radno vrijeme. 

Udruga Lipa se, naime, u današnjem priopćenju požalila kako ministri ignoriraju njenu inicijativu za izmjenom Zakona o doprinosima i odredbe po kojoj svi direktori i članovi uprave moraju plaćati doprinose na osmosatno radno vrijeme, od prvog dana registracije firme i bez obzira na njihove financijske mogućnosti i stvarno radno vrijeme.

Lipa je prošli tjedan pisanim putem ponovila molbu ministarstvima gospodarstva i financija za izmjenom Zakona o doprinosima, a vezano za zahtjev inicijative "Dajte da radimo".

"Ta izmjena Zakona je pogodila poduzetnike-početnike, a naročito poduzetnice-majke, koje, uz malu djecu, rade iz svojih domova i niti nisu u mogućnosti raditi puno radno vrijeme. Došlo je do brojnih zatvaranja malih tvrtki, zbog nemogućnosti plaćanja ad hoc nametnute dažbine", upozoravaju iz Udruge Lipa u priopćenju.

Ističu i kako su u tom obraćanju ministarstvima, u novonastalim okolnostima proglašenja pandemije koronavirusa, napomenuli da je kriznim mjerama izolacije stanovništva i zabrane rada većine uslužnih djelatnosti, "postalo više nego jasno koliko je važno svako radno mjesto u privatnom sektoru, smanjenje nameta poduzetnicima, kao što su nametnuti doprinosi na osmosatno radno vrijeme", te apelirali da se razmotri i prihvati njihov zahtjev za micanje obveze plaćanja doprinosa direktorima-početnicima. 

"U predloženim vladinim mjerama za spas gospodarstva nigdje se ne spominju poduzetnici početnici, koji su često jedini zaposlenici u vlastitim tvrtkama. Naime, zbog visine propisane direktorske osnovice i obveznog osmosatnog radnog vremena, trošak doprinosa u takvim tvrtkama predstavlja veći udio u ukupnim troškovima od prosjeka te će većina takvih poduzeća biti prisiljena ugasiti poslovanje nakon ove krize", upozoravaju iz Udruge Lipa, zamjerajući što ministri financija i gospodarstva nisu odgovorili na njihov prijedlog.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.