Ubijen "mozak" pokolja: "Probili smo se u stan, a potom našli arsenal oružja. Bili su spremni na rat"

Screenshot: YouTube

ABDELHAMID ABAAOUD, za kojeg se vjeruje da je "mozak" operacije krvavog pokolja u Parizu je mrtav, javlja Washington Post.

Belgijski državljanin navodno je orkestrirao teroristički napad u kojemu je poginulo 129 ljudi. Washington Post navodi kako ga je likvidirala francuska policija tijekom velike operacije, koja je započela rano jutros u sjevernom dijelu francuske metropole.

U akciji je sudjelovalo više od stotine specijalaca i vojnika. Oko 4:30 upali su u St. Denis te nekoliko sati pokušavali uloviti terorista. Čulo se tijekom operacije sedam jakih detonacija, a ispaljeno je i mnoštvo metaka. Nakon opsade koja je trajala sedam sati specijalci su ušli u zgradu u kojoj se skrivao Abaaoud te ga ubili.

Pariško tužiteljsko na novinskoj je konferenciji izjavilo kako je tijekom velike policijske operacije "neutralizirana" teroristička ćelija te da je spriječen još jedan veliki teroristički napad.

Osim organizatora napada, život je izgubila i jedna žena koja se jutros raznijela u St. Deniseu, a nagađa se kako se radi o njegovoj partnerici.

"Rano jutros, u 4:20 sati počela je racija u sjevernom predgrađu Pariza Saint Denis. Protuterorističke postrojbe uhitile su sedam osoba. U razmjeni vatre i eksplozijama koje su odjekivale tijekom racije, dvije su osobe poginule, a nekoliko je ranjeno. Specijalnim policijskim jedinicama pomagala je i vojska. Prema službenim informacijama, racija je završila oko podneva. I u drugim državama sigurnosne službe intenzivnije rade na umanjenju terorističkih prijetnji", objavilo je francusko tužiteljstvo.

"Bili su spremni za potpuni rat"

"Od petka, kada su izvedeni napadi u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, 830 policajaca spacijalnih postrojbi Francuske provode istragu koja je u nekoliko dana iznimno napredovala. S obzirom na oružje i stupanj pripreme, bili su spremni za napad.

Snage sigurnosti u akciji koja je izvedena rano jutros u Saint Denisu u stanu gdje su se teroristi nalazili, pronašle su arsenal oružja dostatan za potpuni rat, uključujući jurišne puške - Kalašnjikove i eksplozivne pojase. Akcija je bila usmjerena na dva odvojena stana stambene zgrade. Napad je bio iznimno težak za izvođenje, a s obzirom na oklopna vrata, teško smo se probili unutra. Zbog toga je naša meta dobila na vremenu kojeg je iskoristila za bijeg i pripremu bombe. Od strane policije tijekom jutra ispaljeno je više od 500 metaka."

Treba napomenuti kako tužiteljstvo nije imenovalo ubijene teroriste. Washington post pri objavi informacije o ubojstvu organizatora napada na Pariz pozvao se na izvore iz obavještajnih službi, odnosno na dva visoka dužnosnika.

Uskoro opširnije...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.