U požaru zgrade u Kini poginulo 10 ljudi, građani okrivili mjere protiv covida

Screenshot: Twitter

DESET ljudi je poginulo, a devet ozlijeđeno nakon što je izbio požar u stambenoj zgradi u Xinjiangu, zapadnoj kineskoj pokrajini, gdje zbog pandemije covida-19 već više od tri mjeseca traju stroge mjere ograničenja.

Požar je izbio jučer navečer na 15. katu stambene zgrade u Urumqiju, glavnom gradu Xinjianga, a kasnije se proširio na dva kata iznad. Uzrok mu je bio kvar na razvodniku u spavaćoj sobi jednog stana. Vatrogasci su ugasili požar otprilike tri sata kasnije, a vlasti su navele da su žrtve preminule zbog udisanja otrovnog dima. 

Komentari građana

Nakon požara su se mnogi građani na kineskim društvenim mrežama zapitali jesu li mjere uvedene zbog pandemije usporile akciju spašavanja i je li stanarima zbog njih bio otežan bijeg iz zgrade, piše The New York Times.

Veći dio pokrajine Xinjiang, u kojoj živi 25 milijuna ljudi, u karanteni je više od 100 dana. Mnogi su stanovnici zbog oštrih mjera ograničenja imali problema s nabavom hrane i lijekova. Državni mediji navode da je četvrt u kojoj je izbio požar spadala u područje "niskog rizika", odnosno da je građanima bilo dopušteno da napuste stanove pod uvjetom da izbjegavaju mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi.

No, mnogi komentatori na kineskim društvenim mrežama navode da je kompleks nedavno stavljen pod strožu razinu karantene, što je moglo otežati stanovnicima bijeg iz nebodera. Komentatori su također podijelili snimku gašenja požara, na kojoj se vidi da voda iz vatrogasne cijevi ne stiže do zgrade, što ukazuje na to da se zbog karantene vatrogasna vozila možda nisu mogla približiti objektu.

U požaru tvornice u provinciji Henan poginulo 38 ljudi

U Kini je u zadnje vrijeme značajno porastao broj slučajeva zaraze covidom-19. Danas je zabilježeno skoro 32.700 infekcija, od kojih 1000 u pokrajini Xinjiang.

Požar u Urumqiju je druga takva tragedija ovoga tjedna. U ponedjeljak je u požaru tvornice u provinciji Henan poginulo 38 ljudi.

"Posljednjih godina se rijetko događa da u požarima pogine više od desetero ljudi. Odgovor vatrogasaca je, s obzirom na mali razmjer požara, bio neobično spor. Uzrok tome su vjerojatno bili nedostatak prostora za manevriranje vatrogasnih vozila, visina objekta i prepreke na cesti“, rekao je Cai Weida, odvjetnik i stručnjak za sigurnost od požara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.