U Veneciji pod mjerama otvoren prvi veliki filmski festival od pojave korone

Foto: EPA

UNATOČ pandemiji covida-19 u srijedu je u otvoren venecijanski filmski festival, popularna Mostra, prvi veliki filmski festival od pojave koronavirusa, a svoja vrata nakon pet i pol mjeseci bez turista otvaraju i neki pariški hoteli.

Broj dnevno oboljelih od covida-19 u Francuskoj danas bilježi nove rekorde

Broj dnevno oboljelih od covida-19 u Francuskoj bilježi danas nove rekorde, kao i broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi koji raste najbrže u posljednja dva mjeseca.

"Virus se širi zemljom", navode francuske sanitarne vlasti u priopćenju i dodaju da je petina francuskih departmana "zahvaćena aktivnom cirkulacijom bolesti" .

Danas je u zemlji zabilježeno 7017 novooboljelih, neposredno ispod rekordnih 7578 slučajeva 31. ožujka, tek treći put više od 7000.

Održavanje 77. izdanja najstarijeg filmskog festivala u Italiji nije bilo izvjesno

Zdravstvena i gospodarska svjetska kriza nisu spriječile filmsku utrku za Zlatnim lavom uz puno mjera - zaštitnih maski i toplinskih kamera.

"Bojim se, ali danas moramo biti hrabri!" izjavila je australska glumica Cate Blanchett, predsjednica žirija na konferenciji za novinare. 

Održavanje 77. izdanja najstarijeg filmskog festivala nije bilo izvjesno u Italiji, jednoj od europskih zemalja koja je platila najteži danak pandemiji, a u proljeće nije održan njegov veliki povijesni rival, Festival u Cannesu. 

Vozač broda-taksija, Walter, drži da je to "politički festival koji se mora održati bez obzira na sve, kako bi pokazali da je Venecija živa".

Pariške palače, puste od stranih turista, već pet i pol mjeseci pokušavaju privući u svoje restorane i spa-centre parišku klijentelu.

Specijalizirana tvrtka MKG Consulting je istaknula da je manje od petine pariških hotela s pet zvjezdica otvoreno ovog ljeta.

Maldivi, otvoreni turistima sredinom srpnja, danas su odlučili postrožiti uvjete ulaska posjetiteljima

Maldivi, otvoreni turistima sredinom srpnja, danas su odlučili postrožiti uvjete ulaska posjetiteljima nakon porasta broja zaraženih koronavirusom u više od desetak turističkih kompleksa, gdje je pozitivno 29 lokalnih djelatnika i 16 stranaca. 

U grčkom migrantskom logoru zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom

Grčka je danas zabilježila prvi slučaj zaraze u migrantskom logoru Moria, najvećem u zemlji, na otoku Lesbos, gdje u lošim uvjetima živi oko 13.000 tražitelja azila.

U Velikoj Britaniji su ograničenja socijalnih kontakata ponovo uvedena u srijedu u Glasgowu i na zapadu Škotske, i produžena u dva mjesta u području Manchestera. U Škotskoj su zabranjeni kontakti s članovima drugih domaćinstava nakon što je u tom području u utorak zabilježeno 66 novih slučajeva.

Australija je ušla u recesiju nakon gotovo tri desetljeća rasta.

Rekordni pad BDP-a u Indiji i Brazilu

Indija je u ponedjeljak otkrila neviđeni godišnji pad od 23,9 posto svog BDP-a. U utorak je Brazil objavio rekordni pad od 9,7 posto između travnja i lipnja.

Međutim, Kina je izbjegla recesiju suzbijanjem epidemije i tamo je BDP skočio za 11,5 posto u drugom tromjesečju, nakon pada od 10 posto u prvom. Peking je u srijedu najavio postupan nastavak letova prema glavnom gradu u ozračju jasnog poboljšanja sanitarne situacije. 

Sjedinjene Države su do kraja godine produžile mjere zaštite za kućanstva koja ne uspijevaju platiti stanarinu i kredit. 

U pandemiji je u svijetu umrlo više od 857.800 oboljelih. Više od 25,5 milijuna je oboljelo, od kojih više od 4 milijuna u Europi. 

Najpogođenije su Sjedinjene Države s 184.689 umrlih i Brazil s 122.596 umrlih.

U Europi deseci milijuna djece su krenuli u škole

U Europi deseci milijuna djece su krenuli u škole, od kojih su brojne bile prazne šest mjeseci. Unesco navodi da će samo svako treće dijete u svijetu opet krenuti u školu. 

U francuskim školama su maske obvezne za nastavnike i učenike starije od 11 godina.

I u Uzbekistanu su na snazi mjere ograničenja i tamo je više od 100.000 studenata počelo godinu na otvorenom, u parkovima i stadionu Taškenta. 

Prema istraživanju objavljenom u utorak u američkom časopisu Physics of Fluids, osobe koje nose vizire i maske s ventilom dok kišu ili kašlju prskaju veliko područje kapljicama, pa se čini da je njihovo korištenje neučinkovito.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.