U Veneciji je i dalje izvanredno stanje, otvorit će se račun za donacije

Foto: EPA

STUPANJ opasnosti danas je u cijeloj Veneciji blago snižen, premda je grad i dalje poplavljen te je na snazi izvanredno stanje nakon plime koja ga je opustošila.

Pripadnici talijanske civilne zaštite snizili su stupanj opasnosti s "crvenog" na "narančasto", premda još uvijek nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra. Jučer je "acqua alta", kišom i nabujalim morem izazvana plima u laguni koja je dosegnula 1,54 metra, prisilila gradsku upravu da na nekoliko sati zatvori Trg svetog Marka.

U utorak navečer u Veneciji je zabilježena najveća plima u zadnje 53 godine - 1,87 m, što je drugi povijesni rekord iza onog evidentiranog 4. studenog 1966., kada je voda dosegnula 1,94 metra.

Voda je poplavila crkve, trgovine, muzeje i hotele ovog dragulja svjetske baštine.

Gradonačelnik otvara račun na koji će ljudi moći uplatiti novac

Uprava muzeja Guggenheim planirala ga je otvoriti jučer, no poput brojnih drugih ustanova, predomislila se zbog pogoršanih vremenskih uvjeta.

Grad je posjetio talijanski ministar kulture Dario Franceschini koji je kazao da će trebati obaviti brojne popravke te dodao da je oštećeno više od 50 crkava.

Veneciju godišnje posjeti 36 milijuna turista, od čega su 90 posto stranci.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro najavio je otvaranje bankovnog računa na koji će svi oni koji žive u Italiji ili u inozemstvu moći uplatiti sredstva i pridonijeti popravcima u gradu.

"Venecija je jedinstveno mjesto i svačije nasljeđe, a uz vašu pomoć ponovno će zasjati", poručio je Brugnaro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.