U Sloveniji 3829 novozaraženih, od ponedjeljka nove mjere

U SLOVENIJI je u zadnja 24 sata potvrđeno 3829 novih zaraza koronavirusom, što je 124 posto više od broja zaraženih prije sedam dana, a zbog početka petog vala epidemije vlada razmatra mjere koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak.

Prema prijedlogu epidemiologa, vrijeme trajanja karantene za osobe u kontaktu sa zaraženima skratit će se s 10 na sedam dana, bez dodatnog testiranja pred njen završetak. Karantene nakon visokorizičnog kontakta bili bi kao izuzetak pošteđeni oni koji su docijepljeni booster dozom, dok se pravila izolacije zaraženih neće mijenjati.

O prijedlogu da se od karantene izuzmu oni koji su covid-19 preboljeli u zadnjih 45 dana ili su cijepljeni osnovnim dozama vlada se još treba opredijeliti, prenose slovenski mediji.

Škole se ne zatvaraju

Unatoč širenju omikron varijante u populaciji još se za sada ozbiljno ne razmatra uvođenje obveznog cijepljenja. Obrazovanje će se i dalje u pravilu odvijati u živo, a ne online, no pooštravat će se pravila za domove starijih i nemoćnih jer je u više njih zadnjih dana zabilježen prodor virusa, premda je populacija u njima visoko cijepljenja, pa protekle jeseni još nije bilo velikog broja zaraza i smrtnih slučajeva.

Premda rezerviran prema projekcijama po kojima će se broj dnevnih zaraza višestruko povećavati do vrhunca petog vala u veljači, ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da neka od tih predviđanja dopuštaju scenarij po kojemu bi u Sloveniji u određenom trenutku bila u karanteni zbog rizičnih kontakata skoro četvrtina stanovništva te pozvao na brže cijepljenje, ali i prilagođavanje organizacije rada u gospodarstvu i ključnoj infrastrukturi države.

Umrlo pet osoba

U Sloveniji je u 24 sata s 10.083 testiranja potvrđeno 3829 zaraza koronavirusom, a još petero oboljelih je preminulo, objavio je u četvrtak nacionalni Institut za javno zdravlje.

Kako je objavilo ministarstvo zdravstva, u bolnicama je trenutno ukupno 550 covid-pacijenata, od čega 150 na intenzivnim odjelima, što je malo više nego dan ranije.

S novozaraženima u zadnja 24 sata sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećan je na 2385 slučajeva, a 14-dnevna incidencija porasla je za 12 posto prema rezultatu dan ranije i sada iznosi 1093 zaražena na sto tisuća stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.