U Rusiji uhićeno 3400 građana, žena koju je policija udarila nogom je na intenzivnoj

Screenshot: Twitter/@JakeCordell

JUČER je tijekom prosvjeda u Rusiji organiziranih u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navalnome uhićeno više od 3400 prosvjednika, a tužitelji istražuju moguće incidente neopravdanog policijskog nasilja.

U subotu je između prosvjednika u Moskvi i policije došlo do sukoba. Na desetke tisuća građana nezadovoljnih sadašnjom vlasti izašlo je na ulice dati podršku Navalnome.

Putinov najkarizmatičniji kritičar zadržan je na moskovskom aerodromu nakon povratka iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja, a zatim je odveden u moskovski zatvor. Navalni (44) optužuje Vladimira Putina da je naredio njegovo ubojstvo. Putin to niječe, tvrdeći da je Navalni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao.

Ozlijeđeni brojni prosvjednici

OVD Info je jutros priopćio kako je policija uhitila najmanje 3400 prosvjednika, od kojih je 1320 privedeno u Moskvi, a 490 u Sankt Peterburgu.

Radi se o najvećem broju uhićenja na oporbenim skupovima u povijesti moderne Rusije, piše France 24. Ruska povjerenica za dječja prava objavila je da je među uhićenima najmanje 300 maloljetnika.  

Tijekom sukoba s policijom ozlijeđeni su brojni prosvjednici. Tužitelji Sankt Peterburga izjavili su jučer navečer kako istražuju incidente kršenja zakona, među kojima su i policijski službenici, te da istražuju uporabu sile protiv neidentificirane ženske osobe.

Naime, lokalni mediji su objavili videozapis na kojem se vidi kako policija udara sredovječnu ženu koja nakon toga pada na pod. Žena je kasnije identificirana kao Margarita Judina. Na snimci se vidi kako pita policajce zašto drže mladog nenaoružanog prosvjednika, nakon čega je jedan od njih udara nogom u trbuh.

Glasnogovornik bolnice u Sankt Peterburgu rekao je da je Judina hospitalizirana u subotu navečer s ozljedom glave.

"Ona je u teškom stanju. Nalazi se na intenzivnoj njezi", rekao je jutros za AFP.

Budući prosvjedi

Navalnov tim govori o "grandioznoj sveruskoj akciji" i najavljuje nastavak prosvjeda, tvrdeći da se u ruskoj prijestolnici u subotu okupilo 40 tisuća ljudi. Policija procjenjuje da se okupio puno manji broj prosvjednika.

Navaljnijev antikorupcijski tim ranije ovaj tjedan objavio je videosnimku nazvanu "Palača za Putina". U njoj se tvrdi da je ruski čelnik izgradio 1,5 milijardu dolara vrijedno "carističko" imanje na obali Crnog mora, financirano koruptivnim novcem. Do nedjelje ujutro video je pogledalo 77 milijuna ljudi, prenosi dpa. 

Brojni Rusi na prosvjede u subotu ponijeli su četke za zahod, čime su aludirali na talijanske četke u palači, navodno vrijedne 700 eura. 

Kremlj je taj video proglasio "lažnim". 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.