U Rijeci osnovana prva tvrtka digitalnim putem, bez bilježnika, pečata i biljega

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

OD 2. prosinca hrvatskim državljanima omogućeno je elektroničko pokretanje poslovanja d.o.o., j.d.o.o. i obrta. Informacijski sustav START pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u bilo koje vrijeme - 24/7.

Svega je nekoliko dana čekanja za registraciju umjesto prijašnjih nekoliko tjedana.

Prva tvrtka putem novog servisa osnovana je jučer u Rijeci, javlja Novi list. Radi se o društvu Fides & Ratio iz Opatije koje je osnovano kao društvo s ograničenom odgovornošću i temeljnim kapitalom od 100.000 kuna.

Uspostavom novog servisa bitno je snižen financijski trošak osnivanja d.o.o. Nema više bilježnika, punomoćnika, pečata i biljega. Sudska pristojba je upola niža kada se elektronički naplaćuje. Za d.o.o. može se početno uplatiti temeljni kapital od 5.000 HRK, dok se preostali iznos do 20.000 HRK mora u cijelosti unijeti u roku od godine dana nakon registracije. Nema naknade za korištenje sustava, nema naknade bankama ni institucijama za cijeli niz potvrda koje su do sada bile potrebne.

Sustav koristi podatke koje već ima, što smanjuje troškove

START objedinjava postojeće korake u pozadini tako da poduzetnik vidi samo jedan korak:
- Upis društva u sudski ili obrtni registar
- Upis u statistički Registar poslovnih subjekata
- Upis u registar poreznih obveznika, registar obveznika PDV-a i/ili dodjela PDV ID broja
- Zahtjev za otvaranje bankovnog računa 
- Registracija za mirovinsko osiguranje
- e-pristojba i e-uplata temeljnog kapitala

Interoperabilnost se jamči prema načelu “samo jednom” jer sustav koristi podatke koje već otprije ima. Zbog svega navedenoga znatno je niži administrativni trošak pokretanja poslovanja i poduzetnicima je olakšan pristup tržištu.

Osnivači mogu biti i dislocirani i svatko sa svoje adrese i iz svojega grada ispunjava svoj dio elektroničkog obrasca.

Potrebno je posjedovati vjerodajnice sigurnosne razine 4 - elektroničku osobnu iskaznicu ili digitalni certifikat.

Posao možete pokrenuti u jednom korak tako da pristupite putem e-Građani.

START je bitno pojednostavio pokretanje poslovanja, što predstavlja nastavak regulatorne reforme gospodarstva. Time se u realnom vremenu dodatno poboljšava rezultat hrvatskog gospodarstva prema metodologijama mjerenja ekonomske slobode, lakoće poslovanja, tržišne regulacije i konkurentnosti.

Razvit će se i mogućnost online osnivanja za strane državljane. Omogućit će se i promjene za postojeća trgovačka društva i obrte. Putem usluge STOP moći će se jednostavno zatvoriti trgovačko društvo.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.