U Quebecu sve više zainteresiranih za prvu dozu nakon najave "poreza za necijepljene"

Ilustracija: EPA

NAKON što su vlasti kanadskog Quebeca najavile da će financijski kažnjavati stanovnike koji nisu cijepljeni, tamošnji ministar zdravstva Christian Dube objavio je kako su porasle brojke građana koji su zainteresirani za prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa.

Naime, stanovnici koji odbiju cijepljenje protiv covida, a za to nemaju valjani zdravstveni razlog, morat će platiti "zdravstveni doprinos", odnosno neki vid poreza. Vladajući nisu konkretizirali iznos, ali navode da se radi o "značajnom" iznosu. 

"To je ohrabrujuće", napisao je na Twitteru ministar zdravstva Quebeca Christian Dube dodavši kako se u utorak za cijepljenje prvom dozom prijavio značajan broj ljudi te kako je taj broj bio najveći u nekoliko dana. Kazna za necijepljene ne bi se odnosila na one s medicinskim izuzećem, a detalji nisu objavljeni. Ipak, dužnosnici su rekli da će iznos koji će biti naplaćen biti "značajan".

Vlada Quebeca kaže da, iako je gotovo 90 posto stanovnika Quebeca koji ispunjavaju uvjete primilo barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, necijepljeni ostaju teret za javni zdravstveni sustav pokrajine.

Covid-potvrda potrebna za puno toga

Na brifingu o covidu-19 u srijedu kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da neće procjenjivati ​​je li financijska kazna Quebeca za necijepljene dobra politika, rekavši da mora vidjeti dodatne detalje. Trudeau je naglasio da Kanada ima stroge mjere u vezi s cijepljenjem za putnike zrakoplovom ili vlakom, savezne radnike i radna mjesta koja regulira savezna vlada.

Prošlog tjedna je Quebec, gdje živi gotovo četvrtina svih Kanađana, najavio da će se stanovnici morati cijepiti kako bi kupili alkohol ili kanabis. Dokaz o cijepljenju potreban je za jelo u restoranima, odlazak u teretanu ili prisustvovanje sportskim događajima. Velika većina pacijenata u bolnicama u Quebecu i dalje je necijepljena, a vlasti nisu konkretizirale o kojem se broju radi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.