U "posljednjoj minuti" odgođeno smaknuće zatvorenika u Oklahomi

Screenshot: Sky News/YouTube

GUVERNERKA Oklahome je jučer u posljednji čas odobrila odgodu izvršenja kazne za zatvorenika osuđenog na smrt zbog naručivanja ubojstva, uz obrazloženje da je potrebno dodatno vrijeme kako bi se utvrdilo je li smrtonosni koktel lijekova namijenjen pogubljenju u skladu s dozvoljenim postupcima.

Odvjetnici 52-godišnjeg Richard Glossipa su također tražili odgodu, rekavši da imaju dokaze koji ukazuju na njegovu nevinost, ali je Vrhovni sud zahtjev odbacio samo nekoliko minuta prije početka egzekucije.

> Odbijen i treći zahtjev za pomilovanje Glossipa u slučaju koji potiče raspravu o smrtnoj kazni u SAD

Republikanska guvernerka Mary Fallin kaže da je smaknuće odgođeno jer je država dobila drugačiju inačicu jedne od droga korištenih u koktelu za izvršenje kazne od sudski odobrene. Spletom okolnosti, izvršenje je prvo pomaknuto za sat vremena u iščekivanju odluke Vrhovnog suda, a potom odgođeno do 6. studenog odlukom guvernerke. 

Glossip je jučer trebao biti drugi zatvorenik smaknut u SAD-u, nakon što je Georgia u srijedu ujutro usmrtila Kelly Gissendaner, prvu ženu nad kojom je izvršena smrtna kazna u toj saveznoj državi u posljednjih 70 godina.

Iako još tri osuđenika čekaju smrtnu kaznu idućeg tjedna, njihov broj u Sjedinjenim Državama postojano opada. Tako je u 2014. smaknuto 35 zatvorenika, što je najniži ukupan broj u dva desetljeća, navodi Reuters

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.