U malostonskim kamenicama više nema norovirusa

Ilustracija: Pixsell/Ivo Cagalj

U MALOSTONSKOM zaljevu nema prisutnosti norovirusa. 

Informaciju je za DuList potvrdio dr. sc. Eddy Listeš iz Veterinarskog zavoda Split. Posljednja ispitivanja su obavljena protekloga petka u Malostonskom zaljevu, a podatak u papirnatom obliku još nije stigao do školjkara. 

Zaražene izmetom

Podsjetimo, početkom ožujka na dijelu akvatorija Malostonskog zaljeva Hrvati su vlastitim izmetom zarazili cijenjenu malostonsku školjku kamenicu. 

Zbog toga što je na tri od pet kontrolnih točaka na kojima se uzgajaju kamenice utvrđena prisutnost norovirusa koji uzrokuju fekalije, otkazan je i Dan malostonske kamenice koji se trebao održati 16. ožujka.

Norovirus, inače ljudskog podrijetla, uzročnik je akutnih infekcija probavnog sustava. Prenosi se s osobe na osobu, fekalno-oralnim putem, preko hrane i vode koje su kontaminirane stolicom zaraženih osoba te kontaktom s kontaminiranim površinama. 

Imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, donesena je zajednička odluka organizatora da se prethodno navedeni dio manifestacije otkazuje, objavljeno je iz Stona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.