U LHC-u prvi put uhvaćena "nevidljiva čestica"

Ilustracija: Shutterstock

FIZIČARI su u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) prvi put pronašli kandidata za neutrino, misterioznu "nevidljivu česticu".

Pomoću detektora FASERnu zabilježili su šest interakcija neutrina, što bi moglo utrti put boljem proučavanju ovih tajanstvenih čestica, piše Science Alert.

"Prije ovog projekta, nikada do sada u sudaraču čestica nismo vidjeli nikakav znak neutrina. Radi se o značajnom napretku, koraku naprijed prema dubljem razumijevanju ovih čestica i uloge koju imaju u svemiru", rekao je fizičar Jonathan Feng sa sveučilišta California Irvine.

Prolaze kroz nas

Neutrini su zapravo posvuda. One su jedna od najzastupljenijih subatomskih čestica u svemiru; ali su bez naboja i imaju gotovo nultu masu pa ih je skoro nemoguće detektirati. Na milijarde neutrina trenutno prolazi kroz naša tijela. Ova čestica ne poznaje zapreke, za nju je ostatak svemira bestjelesan. Zato ih se ponekad i naziva "čestice duhovi" (engl. ghost particles).

Ponekad ih ipak možemo uhvatiti posebnim uređajima. Detektori kao što su IceCube na Antarktici, Super-Kamiokande u Japanu i MiniBooNE u Fermilabu koriste osjetljive fotodetektore koji bilježe izboje svjetlosti koji nastaju kada neutrino u potpuno mračnom okruženju stupi u interakciju s drugim česticama.

Neutrini nastali u sudaračima čestica

No znanstvenici već dugo vremena žele proučavati neutrine koji se stvaraju u sudaračima čestica. To je zato što ti neutrini nastaju pri vrlo visokim energijama, koje nismo imali puno prilike proučavati. Ovakva detekcija neutrina omogućuje pristup energijama i vrstama neutrina koje se rijetko mogu vidjeti negdje drugdje.

U probnom testiranju FASERnu-om provedenom 2018. godine zabilježeno je šest interakcija neutrina u slojevima emulzije. Možda se to ne čini mnogo, s obzirom na to koliko se čestica proizvodi u LHC-u, ali su znanstvenici time dobili dvije važne informacije - određeni položaj koji je pravo mjesto za otkrivanje neutrina nastalih u sudaraču i to da je ova vrsta detektora učinkovita pri promatranju ovakvih vrsta interakcija neutrina.

Istraživanje naslova First neutrino interaction candidates at the LHC objavljeno je u časopisu Physical Review D.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.