VJERNICI Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve proslavili su Uskrs svečanom liturgijom, koju je u sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu vodio episkop Gerasim, a čestitke im je uputila i Karlovačka županija.
Nakon što je bila pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija, u svojoj je besjedi pred tridesetak vjernika vladika Gerasim rekao da je vjernom narodu ovo najveći praznik, jer se slavi što je „Hristos vaskrso iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao”. Zato je vladika Gerasim Uskrs nazvao i „danom pobjede života nad smrću, danom poraza đavoljevog”.
Poslije liturgije vjernici su se međusobno pozdravljaju riječima: “Hristos Vaskrse!” i “Vaistinu Vaskrse!”, te slijedi odlazak kućama i obiteljski ručak.
U Gornjokarlovačkoj eparhiji, kao i na drugim prostorima Srpske pravoslavne crkve, običaj je da se najprije obavi kađenje kuće, slijede molitve, pa onda domaćin iz posude s obojenim jajima prvi uzima jedno crveno jaje, čuvarkuću, a crvena boja simbolizira i Isusovu prolivenu krv na Golgoti, ali i uskrsnuće.
Obojanim se jajima lupa i tako objavi Kristovo uskrsnuće, jedno među drugima si opet čestitaju s „Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse“. Natjecanje je to među ukućanima i gostima čije je jaje najjače.
Svečani ručak započinje tako što se jede kuhano uskrsno jaje, a onda i ostala jela. Za razliku od Božića kada se jede svinjska pečenica, pravoslavni vjernici za Uskrs peku na ražnju janjetinu, jedu se hladna jela, jušna jela, sarma, meso s roštilja te kolači.
Jede se i govedina, jer je vol bila žrtvena životinja, za pokajanje grijehova i za pravdu. Po tradiciji, na svečanom uskrsnom ručku nema jela od svinjskog mesa, zato što svinja i pas simboliziraju nevjernike i to one okorjele.
Preko internetskih su društvenih mreža županica Martina Furdek Hajdin i njen zamjenik Dejan Mihajlović svim vjernicima pravoslavne vjere u Karlovačkoj županiji zaželjeli sretan Uskrs s tradicionalnim čestitkom "Hristos vaskrse!"