U Jagodnjaku održana konferencija o poreznoj konkurentnosti lokalne samouprave

Foto: N.M.

JUČER je u baranjskoj općini Jagodnjak održana konferencija o poreznoj konkurentnosti lokalne samouprave.

Hrvatska je nakon šest godina, posljednja u Europskoj uniji izašla iz recesije, a izgubljeno je i 200 tisuća radnih mjesta što upućuje na to da postojeći sustav koči razvoj ekonomije.

Preskup i neučinkovit javni sektor prevelik je teret svakom poduzetničkom poduhvatu te bi trebalo razmotriti mogućnosti kako ga učiniti jeftinijim, a kvalitetnijim.

Jedna od mjera mogla bi biti i zakonom uređena mogućnost umanjenja poreza na dohodak koja još nije našla svoju širu praktičnu primjenu.

Zakon o porezu na dohodak predviđa mogućnost umanjenja poreza na dohodak na području jedinice lokalne samouprave (JLS) u onoj mjeri koji je on njen prihod.

Ova zakonska pretpostavka otvara mogućnost utakmice između JLS-a koja bi trebala rezultirati lakšem poslovanju realnom sektoru na njenom području, većom potrošnjom na lokalnom tržištu, lakšem zapošljavanju, a za očekivati je povećanje porezne osnovice unatoč smanjenim realnim poreznim stopama. Ova mjera mogla bi imati i snažan demografski učinak jer bi dovela do migracija u one JLS koje imaju manje porezne stope na dohodak i stope prireza.

Jagodnjak ukinuo porez na tvrtku, a želi smanjiti i porez na dohodak


Općina Jagodnjak je izrazila spremnost odreći se dijela poreznih prihoda u skladu sa zakonskim mogućnostima, u cilju povećanja konkurentnosti rada i poduzetništva na njenom području.

Od 2016. god. ukinut je porez na tvrtku, kao jedan od parafiskalnih nameta poduzetništvu, a ujedno je pokrenuta procedura smanjenja poreza na dohodak. Pozivajući se na Zakon o porezu na dohodak traženo je tumačenje Ministarstva financija, Središnje porezne uprave, na koji način se ova odredba zakona može praktično primjenjivati.

Na konferenciji su obrađene teme koje se tiču primjene Zakona o porezu na dohodak, te posljedicama koje bi te mjere imale na lokalnu zajednicu u pogledu gospodarske aktivnosti, problema nezaposlenosti, socijalnog statusa i očekivane razine ukupnih poreznih prihoda.

Na konferenciji su sudjelovali Vedran Kukavica, ekonomski analitičar HTV, Krunoslav Šarić iz Udruge poreznih obveznika "Lipa", Milan Račić izvršni direktor tvrtke Indium, Miroslav Prokopijević iz beogradskog Institut za evropske studije, Rado Pezdir profesor ekonomije na sveučilištima u Celju i Kopru, a moderator je bio Borislav Ristić – kolumnist Večernjeg lista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.