U Italiji počela testna proizvodnja ruskog cjepiva, zasad se neće koristiti u EU

Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

DANAS je u švicarsko-talijanskoj tvrtki Adienne Pharma & Biotech na sjeveru Italije započela proizvodnja prve testne serije ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnik V, izvijestila je tiskovna služba tvrtke sa sjedištem u Luganu.

"Započeli smo proizvodnju testne serije koja će biti podvrgnuta internom pregledu radi sigurnosti i usklađenosti", rekao je izvor iz tvrtke te dodao da nakon interne procjene slijedi podnošenje dokumenata nadležnim tijelima, kako bi se dobila proizvodna dozvola za prodaju.

Sputnik V još nema dozvolu EMA-e

Krajem ožujka Ruski fond za izravna ulaganja dogovorio je proizvodnju Sputnika V u Adienne Pharma & Biotechu. Predsjednik tvrtke Antonio Di Naro najavio je tada da bi prve doze cjepiva na tržište mogle stići najkasnije krajem 2021. godine, nakon što prođu sve postupke certificiranja.

Sputnik V još nije prošao postupak odobravanja Europske agencije za lijekove (EMA). Stručnjaci EMA-e dovršili su inspekciju proizvodnih pogona u Ruskoj Federaciji, a sada se očekuju dodatni dokumenti. U nedostatku odgovarajućih odobrenja za prodaju Sputnika u Europi, serije proizvedene u Italiji mogu se prodavati zemljama u kojima je odobreno, a takvih je više od 60.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.