KORONAVIRUS U SVIJETU

U Finskoj se pogoršava situacija s koronavirusom, pola novih slučajeva među mladima

Ilustracija: EPA

FINSKE vlasti upozoravaju da se pandemija covida-19 ponovno brže širi u zemlji, nakon nekoliko mjeseci relativno mirne situacije, te da se kreće u "alarmantnom" smjeru.

Finski 14-dnevni kumulativni broj slučajeva covida-19 na 100.000 stanovnika ostao je među najnižima u Europi s 15,5, pokazali su u srijedu podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

No, finske su vlasti rekle da je zabrinjavajuće što se broj novih slučajeva tijekom posljednja dva tjedna do nedjelje udvostručio na 798, s 387 u prethodna dva tjedna.

Polovica novih slučajeva među mlađima od 30 godina

Ministarstvo socijalne skrbi i zdravstva priopćilo je kako se može vidjeti nekoliko znakova ponovnog ubrzavanja epidemije u zemlji.

"Porast stope učestalosti, porast udjela pozitivnih slučajeva među svim uzorcima, sve veće poteškoće u pronalaženju izvora zaraze i lanci infekcija postaju sve češći, svi predviđaju prijelaz u fazu ubrzavanja epidemije", navodi se u priopćenju.

Oko 50% novih slučajeva otkriveno je među mlađima od 30 godina, dodalo je ministarstvo.

Nacionalni institut za zdravstvo i socijalnu skrb THL proširio je svoju preporuku da se maske ne nose samo u javnom prijevozu nego i u svim javnim zatvorenim prostorima i na javnim događajima u regijama u kojima se epidemija ubrzava.

"Situacija se razvija u alarmantnom smjeru", rekao je glavni liječnik THL-a Taneli Puumalainen.

Prema podacima od srijede, od početka epidemije u Finskoj je od covida-19 umrlo ukupno 343 ljudi, a zaraženo je 9288.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.