U Dubrovačko-neretvanskoj rekordan broj novih slučajeva, sve veći broj reinfekcija

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

DUBROVAČKO-neretvanska županija bilježi rekordne brojke novozaraženih posljednjih dana. Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo situaciju je nazvao izuzetno lošom.  

"Zasigurno da je to, među ostalim, rezultat božićnih i novogodišnjih blagdana. Pred nama je nastavak školske godine. Stav Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača većine škola je da se od ponedjeljka krene prema modelu A, no na školama i Stožeru je da, s obzirom na epidemiološku situaciju, donesu odluke o eventualnim prelascima na model B ili C", izjavio je Cebalo.

Sumnja se na omikron, iako nije službeno potvrđen 

Uvođenja novih mjera, kako kaže, zasad neće biti. 

"Stava smo da u ovom trenutku nećemo upućivati prijedlog za donošenje Odluke za uvođenje nužnih epidemioloških mjera za područje DNŽ-a. Činjenica je da smo se svi mi u proteklom razdoblju opustili, kako zbog blagdana, tako i zbog činjenice da borba protiv pandemije traje već dvije godine", izjavio je Cebalo, dodavši da je poslan dopis prema jedinicama lokalne samouprave o preporuci o otkazivanju svih velikih događanja na njihovom području. 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić kazao je da je dvotjedna incidencija na razini Hrvatske oko 1100, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ona na 2.5 tisuće. I jedna i druga su u porastu. 

"U nekim područjima je prilično loša situacija, a to su Općina Konavle, Župa dubrovačka, Lumbarda, gdje je incidencija preko četiri tisuće, u Gradu Dubrovniku 3300… Nažalost, i u Neretvi rastu brojevi. Virus se širi", kazao je Lakić, dodavši da se uzorci dva puta tjedno šalju na sekvencioniranje i kako će trebati pričekati na službenu potvrdu da se radi o omikronu, na koji postoji sumnja. 

"Vrlo vjerojatno se radi o omikron varijanti, što pokazuje velik skok broja oboljelih, bez obzira na blagdanska druženja", izjavio je Lakić. 

Na 10 novozaraženih, jedan je nedavno imao covid

Kako kaže, bilježe i sve veći broj reinfekcija. 

"Taj se broj penje na 11 posto, što znači da na 10 novozaraženih imamo jednog koji je već prebolio covid. Ljudi koji su prije mjesec dana preboljeli covid, ponovno ga dobivaju, tako da bih rekao kako nitko nije siguran, ali cijepljeni prolaze puno bolje što se tiče simptomatologije, kao i hospitalizacije", izjavio je.  

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je da je u ovom trenutku u bolnici hospitalizirano 55 pacijenata koji su pozitivni na covid, od čega ih je pet u jedinici intenzivnog liječenja.

"Radi se o pacijentima svih dobi, od novorođenčadi do osoba starije životne dobi. U jedinici intenzivnog liječenja su mahom osobe starije životne dobi. Prosječna klinička slika je okarakterizirana kašljem, febrilnim stanjima, stiskanjem u prsima, što u nekim slučajevima rezultira upalom pluća. Dobar dio pacijenata zahtijeva kisik", kazao je Bekić, dodavši da je najveći dio pacijenata necijepljen, bez obzira na dob. Tako kaže da je od šest osoba koje su jučer trebale hospitalizaciju, tek jedna bila cijepljena.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je da je na današnji dan više od 1800 stanovnika DNŽ-a u samoizolaciji, a da policijski službenici dnevno obave između 180 i 200 nadzora. Izjavio je i kako je od početka turističke sezone zabilježeno oko 40 slučajeva kršenja mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata te 12 kršenja drugih epidemioloških mjera, poput nenošenja maske ili nepoštivanja socijalne distance. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.