U centru Trogira pronađene ljudske glave i osakaćena tijela

NA DRŽAVNOJ cesti između trogirske gradske tržnice i ribarnice, pronađeno je, u sklopu istraživanja koja prethode radovima na postavljanju cijevi za kanalizacijski sustav, senzacionalno arheološko otkriće.

Tijekom arheoloških iskapanja, arheolozi su očekivali pronalazak ostataka ranokršćanske crkve koju je početkom 20. stoljeća otkrio arheolog don Frane Bulić. No, umjesto crkve, prema riječima mr. sc. Miroslava Katića, koji nadzire iskapanje, u nekim od grobnica pronađeni su ljudski ostaci s tragovima sakaćenja i odrubljenih glava, što se može povezati s nekim od srednjovjekovnih ratnih sukoba koji su se dogodili u okolici Trogira, prenosi Jutarnji list.

Nad pronađenim ostacima ljudskih kostura u Splitu će se obaviti antropološka analiza, kojom će se otkriti od čega su bolovali, a zanimljive rane na kosturima pomoći će u rekonstrukciji srednjovjekovne povijesti Trogira i života njegovih stanovnika u tom dobu, kazao je Katić.

Pronađen i 100 metara dugačak bedem

Uz ostatke ljudskih kostura, arheolozi su na području Fortina u povijesnoj jezgri pronašli ostatke renesansnog i baroknog sjevernog bedema grada koji su temeljeni na drvenim pilonima duboko zabijenim u močvarnu obalu.

Prema Katićevim riječima, arheolozi su znali da je bedem postojao, ali ih je iznenadila njegova dužina od gotovo 100 metara. U bolje očuvanim baroknim dijelovima bedema ugrađeni su veliki kameni blokovi koji su donošeni iz antičke Salone, a dijelom su korišteni i stari helenistički blokovi iz bedema Traguriona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.