U Beču se održava velika konferencija o Židovima, domaćin je Kurz

Foto: EPA

ŽIDOVSKI čelnici, predstavnici zemalja članica EU-a i znanstvenici okupili su se u Beču kako bi razmotrili strategiju i načine borbe protiv antisemitizma i antiizraelskih tendencija u Europi.

Domaćin konferencije je austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom i koja je pitanje sigurnosti europskih građana postavila visoko na agendu svog predsjedanja.

Sudionici će, kako se najavljuje, razmotriti problem u svim njegovim oblicima, od stoljećima starih predrasuda prema Židovima u Europi, pozicija koje s tim u vezi zauzimaju desne i lijeve političke grupacije, kao i antisemitizam među nekim imigrantima koji stižu iz zemalja s muslimanskom većinom.

Europske zemlje ne prikupljaju podatke o antisemitizmu na neki koherentan i sveobuhvatan način, no postoje ispitivanja koja ukazuju na razmjere problema.

Tako je ispitivanje Instituta Pew, objavljeno tijekom ove godine, pokazalo da petina ispitanika u Njemačkoj, Austriji, Irskoj i Portugalu ne bi prihvatila Židova kao člana obitelji, dok je u Italiji i Britaniji takvih 25 posto.

Ispitivanje tog instituta provedeno prošle godine, koje je obuhvatilo zemlje srednje i istočne Europe, utvrdilo je da je postotak onih koji odbijaju Židove u vlastitoj obitelji još i veći na tom dijelu kontinenta te je primjerice u Rumunjskoj i Litvi oko 50 posto onih koji navode da ne bi prihvatili Židove.

Konferencija u Beču također je i dio nastojanja austrijskog kancelara da izgradi mostove prema Izraelu, koji je odbio kontakte s austrijskim ministrima iz krajnje desne Slobodarske stranke, mlađeg partnera konzervativne Narodne stranke austrijskog premijera.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu planirao je sudjelovati na konferenciji, no prošlog je tjedna otkazao sudjelovanje suočen s krizom vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.