Milanović ponudio Petrovu potpise svoje koalicije, MOST traži još vremena: "Tvrdi su pregovarači"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović ponudio je u ponedjeljak pregovaračima Mosta potpise zastupnika koalicije Hrvatska raste s kojima bi čelnik te stranke Božo Petrov u utorak otišao na konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, no iz Mosta mu je odgovoreno da im za to treba još neko vrijeme, doznaje se neslužbeno među sudionicima pregovora.

U koaliciji Hrvatska raste doznaje se kako su sve njihove stranke bile spremne još večeras pozvati svoje ljude kako bi potpisali potporu Petrovu kao mandataru, no u Mostu neslužbeno objašnjavaju kako takvu odluku ne mogu donositi naprečac te kako im je za nju nužna potvrda zajedničkog tijela izabranih zastupnika i Nacionalnog vijeća Mosta.

Pregovore o formiranju saborske većine i vlade dvije bi strane trebale nastaviti u utorak, nakon konzultacija na Pantovčaku.

Novi sastanak MOST-a i SDP-a održan je danas u 17 sati u sjedištu MOST-a.

Tijek sastanka:

19:25 "Zasad je sve pozitivno i nadam se da će se tako nastaviti. Govorili smo o podjeli odgovornosti prema resorima. O imenu mandatara zasad nećemo govoriti. Nastavili smo razgovore o formiranju vlade, nećemo ništa govoriti, još uvijek traju razgovori. Postoje dodatni rokovi koje smo otvorili HDZ-u zbog pravila jednakosti i zbog toga se sve odužilo. Taj je rok istekao danas. Sutra idemo kod predsjednice, nećemo ići s potpisima, zatražit ćemo dodatno vrijeme", kazao je Petrov novinarima nakon sastanka.

19:20 "Ima dogovora, sutra ne dolazimo s potpisima, tražit ćemo odgodu od par dana. Zadovoljan sam, tvrdi su pregovarači, ali ovo sve vodi prema dogovoru", kazao je Milanović nakon sastanka.


Pusić je kazala da je zadovoljna sastankom.

17:15 Glasnogovornik HDZ-a novinarima je podijelio dokument koji je HDZ poslao MOST-u. Ne spominje se konkretno da se odbijaju prijedlozi MOST-a, ali se ne spominje ni sudjelovanje u tripartitnoj Vladi. Naglašava se samo mogućnost nastavka pregovora s MOST-om, dok se SDP nigdje ne spominje.

17:00 "Nažalost, nema riječi o tripartitnoj vladi. Nema daljnjih koraka, nastavljaju se pregovori u dvoje. HDZ nisu dali razloge u svojem priopćenju. Dostavili su na mail pismeno objašnjenje da odustaju", kazao je Podolnjak.

"Nismo donijeli odluku o mandataru. Ti priopćenje je stranica teksta, dobit ćete ga svi. Uglavnom, nije bilo riječi o tripartitnoj vladi. Nastavljaju se pregovori o vladi s SDP-om", dodao je.

16:55 U sjedište MOST-a pet minuta uoči sastanka stigao je premijer Milanović i delegacija SDP-a. Nitko nije bio raspoložen za izjave, osim Hrelje, koji je samo doviknuo: "Bit će sve dobro".

16:30 "Očekujemo da će se odraditi sastanak u smislu pozitive, smatram da ćemo sigurno danas znati ime mandatara. Nadam se da će dijalog biti konstruktivan i s jedne i s druge strane, ako se Domoljubna koalicija vrati u pregovore", kazala je uoči sastanka Ljubica Ambrušec.


"Ovih dana je puno obrata i iznenađenja. MOST nikoga nije tjerao od stola, to se može napraviti samo dobrovoljno. Mi želimo pokrenuti Hrvatsku u pozitivnom smjeru", komentirao je Lovrinović.

"Sutra su konzultacije, danas moramo biti učinkoviti. Nikada nismo glasovali o tome koju stranu više podržavamo i otkrivali neke naklonosti", kazao je Podolnjak. Dodao je da priželjkuje da se HDZ priključi pregovorima jer MOST i dalje želi tripartitnu Vladu.

Sastanak dolazi nakon što je u 14 sati otpočeo sastanak predsjedništva HDZ-a na kojem su čelnici ove stranke trebali raspravljati o mogućnošću nastavka pregovora s MOST-om i SDP-om nakon što je Karamarko u subotu odbio koaliciju u kojoj će biti i Milanović.

Tijek događaja pratite na Indexu...
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.