Tvrtki koju je osnovao Karamarko Podravka isplatila milijune: Policija neće istraživati ministra

PREMA računu, koji je navodno iz financijske knjigovodstvene dokumentacije Podravke, ta je tvrtka čak i neposredno prije nego što je buknula afere Spice odnosno prije nego što su uhićeni njihovi menadžeri, uplaćivala velike iznose na račun business intelligence tvrtke Soboli koja se veže uz ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Prema tom računu, koji je nedavno procurio u javnost, u 2009. godini, Podravka je za nepoznatu svrhu isplatila više od tri milijuna kuna toj tvrtki koja se bavi savjetovanjem u poslovanju te za "stručne i tehničke djelatnosti".

MUP: Ne istražujemo ministra

Tvrtku Soboli osnovao je upravo današnji ministar Karamarko, a navodno se riješio udjela u toj tvrtci prije pet godina. U Podravci kao i u Soboliju priznali su kako je postojala poslovna suradnja no o detaljima ne žele govoriti, dok su nam u policiji odgovorili kako nemaju podatak da se taj račun može dovoditi u vezu s aferom Spice.

Na pitanje ispituje li se zašto su plaćeni toliki iznosi, u MUP- su nas podsjetili kako je slučaj Spice u fazi tužiteljske istrage te da je nadležno Državno odvjetništvo. Što se ministra i njegove tvrtke tiče prema MUP-u tu ne postoji nikakav slučaj.

"Ministarstvo unutarnjih poslova ne istražuje sukob interesa ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka iz razloga što on osobno nema udjela u tvrtci Soboli od početka 2005. godine", stoji u odgovoru MUP-a.

Soboli: Poslovali smo s Podravkom, ali ne u tom iznosu

"Iznos od 3,5 milijuna kuna apsolutno nije točan. Istina je kako smo imali određene poslove s Podravkom, no naše usluge su naplaćene u daleko manjem iznosu od tog", rekao je za Index direktor tvrtke Soboli Davorin Pavlović naglašavajući kako njegova tvrtka nikada nije, niti će komentirati, niti izlaziti u javnost s detaljima poslovnih odnosa. Direktora tvrtke upitali smo ima li saznanja da su predmet istrage oko Podravke i računi između Sobolija i te koprivničke tvrtke.

"Prema našim saznanjima to nije predmet istrage. Uostalom priroda posla između Sobolija i Podravke daleko je od onog za što se terete prvi ljudi Podravke. To jedno s drugim nema ama baš nikakve veze", zaključuje Pavlović.

No, činjenica da je upravo ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko bio osnivačem tvrtke kojom danas upravlja Pavlović, bila je i povod za pitanje ima li ministar ikakav utjecaj na rad te tvrtke koja je prema poslovnim podacima povećala promet s 3 milijuna eura iz 2008. godine na 3,6 milijuna eura u recesijskoj 2009. godini.

"Sa svima radimo osim s MUP-om"

"Ne! Nikako! Dobro vam je poznato kako se Karamarko riješio poslovnog udjela prije pet godina. Upravo zbog te činjenice kao i zbog toga što nas je većina ovdje i radila u MUP-u ne poslujemo s tim Ministarstvom. Mislim da je to dovoljan dokaz!", rekao je na kraju Pavlović. 

U Podravci nisu htjeli otkrivati nikakve detalje oko poslovanja sa Sobolijem pa ni odgovoriti na pitanje jesu li upravo ti računi predmet istrage.

Podravka: Surađivali smo sa Sobolijem

"Podravka je surađivala i surađuje s tvrtkom Soboli. No, pojedinosti poslovne suradnje između nas i ostalih tvrtki nismo u mogućnosti iznositi u javnost radi poštivanja poslovnih odnosa", stoji u pismenom odgovoru kojega smo dobili iz Podravke, a u kojem se ne otkrivaju nikakvih detalji poslovnih odnosa osim da to partnerstvo postoji.

Na kraju valja naglasiti kako i dalje ostaje sumnja za što je tvrtka Sobol izdašno isplaćivana od strane Podravke, no činjenica je da su usprkos milijunskim uplatama na kraju svi menadžeri završili -  u zatvoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.