Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu protiv Ejupa Ganića i drugih zbog napada u Dobrovoljačkoj

TUŽITELJSTVO BiH izvijestilo je danas kako je donijelo naredbu o obustavi istrage protiv Ganić Ejupa, Efendić Hasana, Backović Zaima, Divjak Jovana, Pušina Jusufa, Švrakić Emina, Vikić Dragana, Muslimović Fikreta, Topić Dževada, Berović Jovice, Jusupović Rešada, Kecman Jusufa, Dolan Damira i Hodžić Ibrahima, "jer je utvrđeno da u radnjama navedenih osumnjičenih, nisu sadržana obilježja kaznenog djela".

Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba, donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tijekom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga u vezi s ovim radnjama se nastavlja zbog osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu. Istraga u vezi s ovim posljedicama i radnjama se nastavlja.

Tijekom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije "FIS-a", Centralnog zatvora i štaba T.O., te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i maltretiranje tih zarobljenika. Istraga se nastavlja, s ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornosti.

U skladu sa ZKP BiH na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužitelja, može se uložiti pritužba Uredu glavnog tužitelja, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.