Trumpov savjetnik na salveti nacrtao nove granice Libije, želi ju podijeliti na tri dijela

Foto: Getty

SEBASTIAN Gorka, samo jedan u nizu živopisnih članova administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, kandidat je za mjesto posebnog izaslanika za Libiju. A Gorka ima osebujnu ideju za rješenje krize u toj zemlji - razdijeliti je na tri dijela.

>> Sukob sila na pomolu u Libiji? Rusi staju na stranu suprotnu od Amerikanaca

Gorka nacrtao nove granice europskom diplomatu na salveti

Gorka, Trumpov zamjenik asistenta za nacionalnu sigurnost mađarskog porijekla i kontroverzni vojno-sigurnosni analitičar i bivši savjetnik Viktora Orbana, već se ranije našao usred afere vezane za njegovo članstvo u mađarskom Redu viteza koji SAD tretira kao neo-nacističku organizaciju.

Kako izvještava Guardian, Gorka je nedugo prije Trumpove inauguracije na sastanku s visokim europskim diplomatom iznio ideju o podjeli Libije, skicirajući novo razgraničenje - na salveti.

Neimenovani diplomat, koji je prepričao ovaj susret Guardianu, odgovorio mu je kako bi to bilo najgore rješenje za sjevernoafričku zemlju u kojoj, 6 godina nakon rušenja i ubojstva dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija, i dalje traje građanski rat. 

UN i Zapad podržavaju jednu stranu, Egipat i Rusija drugu

Sukob se vodi između vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju, na čelu s Fajezom al-Sarajom, koja je priznata od strane UN-a, i suparničke vlade, odnosno parlamenta u Tobruku na istoku zemlje, povezanog s bivšim Gadafijevim generalom Kalifom Haftarom i njegovom paravojskom.

Iako se Haftar za vrijeme Libijskog građanskog rata 2011. odmetnuo od Gadafija i sudjelovao na strani pobunjenika, danas se predstavlja kao zaštitnik zemlje od islamista, kako Muslimanskog bratstva tako i Islamske države koja je do nedavno imala uporište u Sirteu.

A prema medijskim izvještajima, Haftarove snage uživaju potporu Egipta i Rusije. Iako stav Trumpove administracije o Libiji još uvijek nije artikuliran, znakovito je da i Gorka, bivši urednik desničarskog portala Breitbart blizak Stephenu Bannonu, smatra da je upravo islamizam glavna prijetnja na koju se Bijela kuća treba fokusirati.

Podjela po uzoru na osmanske provincije

Podjela koju Gorka očito zagovara zasniva se na povijesnoj podjeli Libija na tri provincije za vrijeme Osmanskog carstva: Tripolitaniju na sjeverozapadu, Kirenaiku na istoku i Fezan na jugozapadu zemlje.

Mattia Tolado, stručnjak za Libiju iz Europskog vijeća, također je oštro kritizirao Gorkinu ideju i kompetencije za mjesto Trumpovog izaslanika za Libiju: "Ovo je lakmus-test o tome koliko znate o Libiji. Ako je jedina stvar koju znate ta da je bila rascijepljena u troje, to pokazuje da nemate pojma o situaciji u Libiji."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.