Trump tvrdi da je poznati novinar ubio svoju pomoćnicu. Je li to istina?

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump, suočen s optužbama za katastrofalni odgovor na pandemiju, posljednjih se dana i više nego inače obračunava s političkim protivnicima, kritičarima i medijima. 

Dok se broj potvrđenih smrti od covida-19 u SAD-u neumoljivo bliži brojci od 100 tisuća, Trump je vikend iskoristio za igranje golfa i napadanje oporbenih političara poput bivše protukandidatkinje za predsjednika Hillary Clinton koju je nazvao "ljigavicom" (eng. skank), bivšeg predsjednika Baracka Obama, kojeg optužuje za nebuloznu aferu špijuniranja Trumpovih suradnika koju je sam prozvao "Obamagate", trenutnog protukandidata za predsjednika Joea Bidena, za kojeg je u intervjuu ustvrdio da se "ne sjeća što je radio jučer" te predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, čijem izgledu se rugao na Twitteru.

No Trump je otišao i dalje od uobičajenog vrijeđanja, ponižavanja i neosnovanog optuživanja protivnika. Ovog puta je sugerirao i da je poznati voditelj televizije MSNBC, bivši republikanac i njegov žestoki kritičar Joe Scarborough ubio svoju bivšu pomoćnicu. 

Trump: Je li se psiho Joe izvukao s ubojstvom?

Iako ovo nije prvi put da je Trump aludirao na "misterioznu" smrt 28-godišnje koordinatorice usluga za birače Lori Klausutis 2001. na njenom radnom mjestu u zgradi ureda tadašnjeg kongresnika za Floridu, Joea Scarborougha. Ali prije dva tjedna otvoreno je postavio pitanje je li se "psiho Joe", kako ga i inače zove, "izvukao s ubojstvom" i kad će se u Floridi "otvoriti hladni slučaj" o tome.

"Zašto je napustio Kongres tako tiho i tako brzo? Zar to nije očito? Što se sad događa?" dodao je Trump.

Američki predsjednik je, kao i inače u svojim tviteraškim obračunima, nastavio ponavljati optužbu, ne nudeći dokaze. 

"Udarac u glavu? Tijelo pronađeno ispod stola? Napustio Kongres naglo? Velika tema rasprava u Floridi... i da, on je luđak (s lošom gledanošću). Nastavite kopati, forenzički geniji", napisao je u nedjelju, ritvitajući poveznicu na članak opskurnog desničarskog portala DC Patriot. 

Nešto kasnije isti dan ritvitao je poveznicu na još jedan članak u kojem se tvrdi da "dokazi pokazuju vjerojatno zlodjelo u sumnjivoj smrti Scarboroughove pomoćnice u njegovom kongresničkom uredu", s još jednog opskurnog portala True Pundit. 

O čemu se zapravo radi? 

Pomoćnica tadašnjeg kongresnika Scarborougha pronađena mrtva u uredu

Lori Klausutis je zaista pronađena mrtva 20. srpnja 2001. u zgradi Scarboroughova ureda. Vjerojatno je umrla dan ranije, a pronašao ju je par koji je došao u ured raspitati se za radnu dozvolu. Bila je sama u uredu jer je kolega bio na godišnjem odmoru. 

Međutim, autopsija je utvrdila da je njena smrt nesretni slučaj i da nikakvo nasilje nije bilo uključeno. Nesretna djevojka je, prema nalazu autopsije, imala nedijagnosticiranu srčanu manu, odnosno prolaps mitralnog zaliska koji može izazvati srčanu aritmiju, zbog čega se onesvijestila i pritom pala i udarila glavom u rub stola. 

Smrt je nastupila "kao rezultat akutnog subduralnog hematoma koji se dogodio kao rezultat zatvorene traume glave zadobivene u jednostavnom padu", napisao je mrtvozornik Michael Berkland u autopsiji koja je objavljena 6. kolovoza, piše Washington Post.

Usto, njen položaj tijela i ruku pokazao je da nije pokušala spriječiti pad, dok priroda ozljede mozga od koje je preminula nije konzistentna s udarcem. Saznalo se i kako je taj dan rekla dvoje ljudi da se ne osjeća dobro. 

Njen suprug, T.J. Klausutis, tada je dao svoju jedinu javnu izjavu o slučaju do danas, zahvalivši se Berklandu na "pronalasku pravih odgovora bez žurbe da donese brzu dijagnozu". No budući da je za nalaz trebalo više od dva tjedna, glasine o sumnjivoj smrti ubrzo su počele kružiti. 

Njena obitelj nije htjela komentirati slučaj za Washington Post, tvrdeći da se boje trolova koji će ih napasti, baš kao što se dogodilo roditeljima ubijene djece u pokolju u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., koje su optuživali da su "glumci".

Prvo ga optuživali ljevičari, sad Trumpovi desničari

Scarborough je tada, kao republikanski kongresnik, postao meta optužbi ljevičara. Ljevičarski filmaš Michael Moore čak je planirao registrirati internetsku domenu "JoeScarboorughKilledHisIntern.com". Ironično, gotovo 20 godina kasnije, postao je meta Trumpa i komentatora odanih njemu, zbog toga što je u međuvremenu postao jedan od njegovih najistaknutijih kritičara u medijima.

No Scarborough nije bio u uredu na dan kad je Klausutis umrla. Nije uopće bio u Floridi, već u Washingtonu. Iako se spekuliralo da je dao ostavku zbog njene smrti, par mjeseci kasnije, Scarborough je najavio ostavku u svibnju, dva mjeseca prije njene smrti. Štoviše, bivši kongresnik izjavio je za časopis Vanity Fair 2005. da nije sreo Klausutis više od tri puta i da nikad nije bio nasamo s njom. 

Međutim, glasine su opet oživjele 2012. kad je mrtvozornik Berkland uhićen jer je u svom skladištu držao više od stotinu posuda s ljudskim organima iz autopsija koje je provodio privatno, devet godina nakon što je otpušten s posla u Floridi. 

Voditeljica Trumpa: Ti si okrutna, bolesna i odvratna osoba

No unatoč Trumpovim tvrdnjama, smrt Lori Klausutis nije "hladni slučaj", kako se kolokvijalno nazivaju dugogodišnji neriješeni slučajevi. Autopsija na Klausutis nikad nije službeno dovedena u pitanje, a istraga nikad nije ponovo otvorena jer policija nije imala razloga posumnjati da se radilo o ubojstvu, kako Trump i teoretičari zavjera tvrde. 

Scarborough i njegova kolegica i supruga Mika Brzezinski u međuvremenu su se osvrnuli na Trumpove optužbe u svojoj emisiji na MSNBC-u. Scarborough ga je nazvao "izvanredno okrutnim" i zamolio ga da ode "na provjeru" jer "nije dobro", a Brzezinski "okrutnom, bolesnom i odvratnom osobom".

No voditeljica MSNBC-a nije ostala na tome, već je zatražila od Twittera da ukine Trumpov profil na platformi zbog kršenja pravila stranice. Zatražila je i telefonski razgovor s Jackom Dorseyjem, osnivačem i direktorom Twittera zbog "klevete" koju je Trump počinio preko Twittera. 

Zahtjevu se na kraju pridružio i udovac pokojne djevojke, tražeći u pismu upućenom Dorseyju da Twitter ukloni "više puta raskrinkanu laž da je moju suprugu ubio njen šef, bivši kongresnik Joe Scarborough".

"Molim vas da intervenirate u ovom slučaju jer je predsjednik SAD-a uzeo nešto što mu ne pripada - uspomenu na moju mrtvu suprugu - i izopačio to za svoju percipiranu političku korist", poručio je Klausutis šefu Twittera.

Kako će Twitter reagirati na ovaj zahtjev, ostaje za vidjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.