Trojka sve dogovorila s grčkom vladom i dala zeleno svjetlo za isplatu spasonosne tranše

MEĐUNARODNI financijski inspektori danas su poručili kako se postigli konačni sporazum s Grčkom o reformama koje treba pokrenuti kako bi svoje financije dovela u red.

To ujedno znači i da su inspektori trojke dali zeleno svjetlo za isplatu nove tranše financijske pomoći, u iznosu od osam milijardi eura,  koja će Grčku spasiti od bankrota, barem na neko vrijeme. U izjavi se spominje kako će tranša najvjerojatnije biti odobrena, a na račun bi Grcima trebala sjesti početkom studenog.

"Uspjeh grčkog programa i dalje će ovisiti o mobiliziranju financiranja koje će dolaziti iz privatnog sektora. Iako fiskalni cilj za 2011. godinu nije postignut, to se može pripisati padu BDP-a, a ne manjku napora grčke vlade. Bez obzira na to, treba uložiti dodatni trud u implementaciji dogovorenih mjera", stoji u izjavi trojke. Napomenuli su kako vjeruju da je Atena posvećena privatizacijskom planu koji bi trebao osigurati dodatnih 35 milijardi eura do kraja 2014, godine.

Osim toga, pozdravili su pristanak grčke vlade da ukine uspostavljanje kolektivnih ugovora za čitave sektore. Naravno, takvu odluku su na nož dočekali sindikati, koji su zabrinuti da će takva odluka olakšati proces otpuštanja radnika, iako trojka tvrdi da će to zapravo povećati mobilnost i smanjiti nezaposlenost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.