Trogir u bankrot gura HDZ-ovac Vinko Brkan, osuđen za prodaju partizanskog spomenika u staro željezo

Foto: Shutterstock

STEČAJ trogirskog komunalnog poduzeća Dobrić zatražio je bivši HDZ-ov gradski vijećnik Vinko Brkan, vlasnik tvrtke Brkan Plano, i to zbog duga starog 10 godina i posla sklopljenog u doba kada je Grad Trogir vodio dinamični duo Rožić - Brkan.

Dva Brkana rođaka nisu sravnali račun, Brkan vijećnik je tužio i dobio pravomoćnu i ovršnu presudu još 2008. godine, a na red za naplatu još nije stigao pa je onda odlučio zatražiti stečaj Dobrića, društva koje je u blokadi pet godina, a od 2009. godine ne posluje, jer je njihovu djelatnost preuzeo novoosnovani Trogir Holding.

Dobar vjetar u leđa

Zbilo se to u doba vlasti SDP-ovca Damira Rilje. Državno odvjetništvo i policija već dvije godine istražuju okolnosti izdvajanja djelatnosti u novoosnovano društvo, a nema sumnje da će im posljednji događaji oko izvjesnog stečaja Dobrića dati dobar vjetar u leđa. Naime, Dobrić je ostao vlasnik gradske imovine vrjednije od 50 milijuna kuna i u slučaju stečaja i gradska administracija i Trogir Holding ostat će bez zgrade u kojoj se trenutno nalaze, ali i ostalih nekretnina.

Dugovi društva iznose 17 milijuna kuna, od toga Brkan polaže pravo na nekih milijun. Nitko od vjerovnika nije tražio stečaj, Brkan se toga prvi sjetio, i to u najgore moguće vrijeme za svoju stranku. Bit će to jedna paklena uvertira trogirskom HDZ-u za lokalne izbore 2017. godine.

Predsjednik trogirskog HDZ-a Sandro Hrabar kaže da stranka sa tim nema veze, već da se radi o poslovnom odnosu grada i privatnika. Može biti, ali HDZ-ovac Brkan udara na HDZ-ovu vlast u Gradu.

Pokušali smo danas porazgovarati s Brkanom oko stečaja, zašto ga je baš sada zatražio. Nije bio od volje za komentar prije no što se u petak održi ročište na splitskom Trgovačkom sudu na kojem će se razjasniti ide li Dobrić u stečaj. Kazao nam je tek da nije bilo sluha kod odgovornih da se problem nekako riješi.

Stečaj Dobrića traži HDZ-ovac osuđen za utaju

Brkan koji traži stečaj i dalje je član HDZ-a, za razliku od svog rođaka Vinka Brkana, bivšeg dogradonačelnika koji je izbačen iz stranke nakon što je završio na sudu jer je Dobrić koristio za plaćanje nogometaša i novinara. No, i Brkan Plano ima osuđujuću presudu, i to za utaju. Postala je pravomoćna prije otprilike godinu dana.

Zbog utaje je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od godine dana. Brkan je čistio skladište Dobrića pa je sa ostalim otpadom pokupio i minirani spomenik partizana, rad kipara Ivana Mirkovića. Prodao ga je u Italiju za staro željezo. Pitanje spomenika postavilo se u trogirskom Gradskom vijeću 2012. godine. Brkan je otkrio da je partizana odveo na rehabilitaciju u Italiju te dodao da ima tonu crvene bronce za novog.

HDZ-ovac tjera pravdu do Strasbourga: Jugoslavenski sud me osudio za partizana

Nama se danas požalio kako ga je nevinog osudilo.

"Za mjesec dana su riješili žalbu i pravomoćno su me osudili za partizana. To je komunistička država, Jugoslavenski sud. Ja sam tu apsolutno čist. Zamolili su me da očistim krug, bio je tu i razbijeni partizan. Minirani spomenik težak 900, 950 kilograma. Ja sam ga uredno platio, ali to sud nije zanimalo. Trebao je odgovarati onaj koji ga je prodao, a ne ja", kazao nam je Brkan.

Pravdu je pokušao istjerati i na Ustavnom i Vrhovnom sudu, ali je odbijen. Sada se žalio Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Unatoč osuđujućoj presudi, u HDZ-u se nitko nije sjetio zatražiti stegovni za Brkana.

"Ja sam u HDZ-u, ali ne iz interesa", kaže on.

Kada gori smetlište, Brkan sanira bez natječaja

Brkan je svojedobno bio istraživan u sklopu USKOK-ovog postupka protiv dogradonačelnika Brkana. Bilo je sumnjivo da je Brkan Plano dobio povoljniju cijenu odlaganja otpada na trogirskom smetlištu. Ustanovilo se da je imao poseban ugovor za velike korisnike jer je praznio trogirsko brodogradilište pa je prijava odbačena.

Istraživalo se i kako je Brkan Plano angažiran na radovima za sanaciju trogirskog smetlišta nakon požara. Naime, zaredala je serija požara, a za sanaciju je angažirana uvijek Brkanova mehanizacija. Sam Brkan nam je potvrdio da je bio u policiji u Splitu.

"Bio sam dati iskaz, zanimalo ih je kako sam angažiran, je li bio natječaj i slično. Natječaj se ne raspisuje za ovakve izvanredne događaje, tko će raspisati natječaj za požar? Meni podmeću oko tih požara oni koji mi žele uzeti posao. Ja imam najveće strojeve pa ja radim", kazao nam je Brkan.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.