Tolušić o napadu na Lidl i Konzum: "Kao ministar imam pravo tražiti da kupujemo hrvatsko"

Foto: FAH

MINISTAR poljoprivrede odlučio se preko Facebooka obračunati s Lidlom i Kauflandom.

>> Ministar Tolušić napao Kaufland i Lidl

>> Kaufland i Lidl odgovorili na napad ministra Tolušića

Nije ovo prvi put da je ministar zauzeo stav da bi hrvatski proizvod trebao biti ispred tuđeg. Međutim, prvi je put da je direktno i poimence upro prstom u strane trgovačke lance koji posluju u Hrvatskoj, a pritom se, treba to istaknuti, radi o glavnim konkurentima Konzuma, kojim zbog Lex Agrokora već mjesecima upravlja - država.

"Dragi ministrovi"

U neobičnom statusu na Fejsu pozvao je "drage svoje" da "gledaju u deklaraciju i da kupuju hrvatsko kod onih koji prodaju i cijene hrvatsko".

Tolušić je za RTL komentirao svoj postupak i tvrdi da ovo nije udar na slobodu tržišta.

"Ne vidim zašto. Hrvatska je članica EU, a promet roba i usluga u svim državama članicama je slobodan. Ali ja kao hrvatski ministar poljoprivrede imam pravo reći da trebamo protežirati hrvatske proizvode", kazao je.

Komentirao je i odgovore Lidla i Kauflanda.

"Što se tiče kruha, ja sam preksinoć bio u jednom od tih lanaca. U toj trgovini sam našao tri ili četiri proizvoda s područja RH od njih 100-150. Možda ima hrvatskih proizvoda u nekoj drugoj trgovini, a baš u toj u kojoj sam ja bio nije bilo. Ako trgovački lanci kupuju 70 posto hrvatskog voća i povrća, onda mi nemamo problema. Onda nitko ne ruši breskve u dolini Neretve, otkupljuju se dinje i lubenice bez problema. Tržište nema problema, poljoprivrednici su sretni. Jedino što kad dođem u Slavoniju ili u dolinu Neretve ne čini mi se to baš tako", kaže.

"Idući tjedan sam u Bruxellesu. Kad razgovaram s kolegama ministrima oni također vode brigu o svojim poljoprivrednim proizvodima u svojim državama. To radi i Hrvatska". Najavio je i da će vlada provesti istraživanje i na kraju godine pohvaliti one lance koji na svojim policama imaju najviše hrvatskih proizvoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.