Tko je veći mirovnjak: Obama i Sarkozy kandidati za Nobelovu nagradu za mir

NICOLAS SARKOZY i Barack Obama glavni su kandidati za osvajanje Nobelova nagrade za mir, javljaju danas strane novinske agencije koje pišu da će se za to prestižno priznanje ove godine natjecati rekordnih 205 kandidata.

Ravnatelj Nobelovog instituta lociranog u Oslu Geir Lundestad potvrdio je novi rekord po broju nominacija, te dodao da se među 205 kandidata nalaze 33 agencije. Dosadašnji rekord kandidata u kategoriji Nobelove nagrade za mir iznosio je 199, koliko ih je bilo nominirano 2005. godine. Associated Press piše kako je Barack Obama gotovo sigurno na listi kandidata iako je tek polovicom siječnja preuzeo odgovornost prvog čovjeka SAD-a, a za nagradu će se prvi američki crni predsjednik boriti s Nicolasom Sarkozyjem, koji je stekao izuzetnu popularnost zbog svog mirovnog djelovanja tijekom rusko-gruzijskog rata, kao i bliskoistočnih sukoba.

Tajni odbor od pet članova potvrdio je rekordni broj nominiranih, ali u skladu s dugogodišnjom tradicijom Nobelove nagrade nisu mogli otkriti imena kandidata. Naime, nominacije mogu biti otkrivene samo ako podnositelji kandidatura tako odluče pa je trenutno poznato tek da je makedonska vlada nominirala umjetnika i humanitarca Živka Popovskog Cvetinu, dok je austrijska vlada nominirala agenciju SOS-Kiderdorf International.

Podsjetimo, Nobelovu nagradu za mir koja je utemeljena u skladu s oporukom švedskog industrijalca Alfreda Nobela, prošle godine dobio je Martti Ahtisaari, a prvi laureat bio je Jean Henry Dunant koji je to priznanje dobio davne 1901. godine.

P.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.