Tko je novi vlasnik RTL-a?

Foto: CME

PPF GRUPA (PPF) danas je objavila da je njezina podružnica Central European Media Enterprises (CME) potpisala ugovor o preuzimanju 100 posto vlasništva u RTL-u Hrvatska, pri čemu je imovina hrvatske komercijalne televizije procijenjena na 50 milijuna eura.

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju PPF-a.

>> Prodan RTL Hrvatska

Tko je CME?

Central European Media Enterprises Ltd. suosnivali su 1991. Amerikanci Ronald Lauder i Mark Palmer u Njemačkoj kao CEDC (Central European Development Corporation). Iste godine promijenio je ime u CME.

Inače, CME posjeduje i vodi poslovanje vodeće srednjoeuropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO, kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Emitira 33 televizijska kanala, zemaljska (free-to-air) i naplatna, te doseže ukupno 45 milijuna gledatelja.

"PPF kao kompanija je uvijek otvoren prema zanimljivim idejama za rast i ulaganja, a vidimo da je regija Adria rastuća regija s iznimnim potencijalom. Imamo vrlo uspješnu operaciju s ProPlusom u Sloveniji i vjerujem da te dvije zemlje regije Adria mogu paralelno dobro raditi. Kao i na drugim tržištima, i u Hrvatskoj ćemo se fokusirati na digitalizaciju i stvaranje lokalnog sadržaja, nastavljajući se isticati po pluralističkom i visokokvalitetnom novinarstvu", izjavio je Didier Stoessel, glavni izvršni direktor CME-a za Republiku Češku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

PPF Grupa posluje u 25 zemalja, investira u više sektora, uključujući financijske usluge, telekomunikacije, medije, biotehnologiju, nekretnine i inženjering. Doseg PPF Grupe proteže se od Europe do Sjeverne Amerike i diljem Azije. Grupa posjeduje imovinu vrijednu 40.3 milijarde eura i zapošljava 80 tisuća ljudi diljem svijeta, zaključuje se u priopćenju.

Prodali Novu TV i POP TV za 230 milijuna eura

Iz Central European Media Enterprisesa (CME) 2017. godine su za 230 milijuna eura prodali svoje medije u Hrvatskoj i Sloveniji tvrtki Slovenia Broadband, podružnici United Groupa. Među njima je bila i Nova TV.

Tada se pisalo da je zajednička operativna dobit prije deprecijacije i amortizacije (OIBDA) Nove TV i POP TV-a iznosila za 12 mjeseci, do kraja ožujka 2017. godine, 13.8 milijuna dolara.

2019. godine grupu kupio češki milijarder. Poginuo u padu helikoptera

CME je krajem 2019. godine kupio češki milijarder i poduzetnik Petr Kellner, vlasnik PPF-a, za 1.9 milijardi eura. Kellner je u ožujku 2021. poginuo u padu helikoptera na Aljasci.

Kellner (56) je počeo stjecati bogatstvo za vrijeme postkomunističkog razdoblja u Češkoj, a ono se, po tvrdnjama Forbesa, procjenjuje na 17.5 milijardi dolara. Devedesetih godina osnovao je s partnerima PPF kao investicijsku tvrtku kako bi sudjelovala u shemi privatizacije stotina državnih kompanija.

Grupa PPF ulaže u niz poslovnih grana, od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija, poljoprivrede do nekretnina. PPF ima sjedište u Nizozemskoj, a aktivan je u Europi, Rusiji, Aziji i Sjevernoj Americi.

Poslovi PPF-a

PPF je nakon telekomunikacijskih mreža počeo ulaziti u medijski sektor u središnjoj i istočnoj Europi. Preko sestrinske grupe CETIN PPF vlasnik je telekomunikacijske infrastrukture u Češkoj, piše RSE.

CETIN je 2018. prodao 25 posto udjela u mađarskom Telenoru, državnoj televiziji i telekomunikacijskoj kompaniji Antena Hungaria.

U listopadu 2020. godine PPF Grupa je, nakon zelenog svjetla Europske komisije za akviziciju kompanije Central European Media Enterprises (CME), preuzela većinski udio u ovoj europskoj mreži za emitiranje. U njenom vlasništvu su češka privatna televizija s nacionalnom frekvencijom TV Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Europska komisija je odbacila upozorenja civilnog društva da bi prodaja CME-a Kellnerovom PPF-u mogla pojačati utjecaje na TV sektor u ovim postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije na tržištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.