Tko je Christopher Wray, Trumpov izbor za novog direktora FBI-a?

Foto: Getty

NAKON gotovo mjesec dana otkad je otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je na Twitteru ime novog kandidata za tu poziciju: Christopher Wray.

 

 

Wray, kojeg je Trump opisao kao "čovjeka s referencama bez mrlje", bio je pomoćnik državnog odvjetnika u mandatu bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, a trenutno radi kao privatni odvjetnik. Zanimljivo je to što je Wray nedavno branio na sudu i guvernera New Jerseyja Chrisa Christieja, Trumpova političkog saveznika, zbog afere nazvane Bridgegate, gdje su Christiejevi službenici osuđeni jer su namjerno izazvali prometni zastoj na Mostu George Washington u toj saveznoj državi.

Trumpova je objavio ime izglednog Comeyjevog nasljednika samo jedan dan prije nego će bivši direktor FBI-a svjedočiti pred Kongresom o navodnim Trumpovim pokušajima da ga privoli da odustane od istrage o kontaktima Trumpovih suradnika, prvenstveno bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, i ruskih dužnosnika.

Neovisni profesionalac ili "Trumpov čovjek"

U tom kontekstu, vjerojatno najvažnije pitanje oko novog direktora FBI-a je - hoće li biti politički neovisni profesionalac ili "Trumpov čovjek"? Naime, prema Comeyjevim bilješkama o kojima su pisali američki mediji, Trump je od Comeyja tražio da mu garantira "odanost", za što pravni analitičari smatraju da je u suprotnosti s funkcijom direktora FBI-a i predstavlja potencijalni sukob interesa, ako ne i ometanje istrage o uskom uplitanju u prošlogodišnje izbore.

Wray, kako piše New York Times, predstavlja prilično siguran, mainstream izbor, s obzirom da je Trump za ovakve profesionalne pozicije razmatrao čak i političare. Stoga bi njegov izbor trebao ublažiti strahove agenata FBI-a, pogotovo onih koji vode istragu o Rusiji, da bi Trump mogao pokušati politizirati tu kriminalističku i sigurnosnu agenciju.

Kako je dvoje dužnosnika iz Trumpove administracije komentiralo za NY Times, Wray je hibridni izbor: iskusni tužitelj koji se zbližio s guvernerom Christiejem dok su obojica radili za ministarstvo pravosuđa, i renomirani odvjetnik koji je branio Christieja tijekom afere Bridgegate, koja je znatno naštetila Christievoj reputaciji i umanjila mu izglede prilikom kandidature za predsjednika.

Wray rukovodio operacijama nakon napada 9/11 i afere Enron

Wray je također imao ključnu ulogu i nakon terorističkog napada 9.11.2001. kada je vodio nadzor nad sigurnosnim operacijama. Osim toga, od 2003.-2005. je na čelu kriminalnog odjela državnog odvjetništva rukovodio istraživanje korporativnih korupcijskih skandala. Tada je nadzirao i posebni tim za istraživanje poznate afere s financijskim prevarama od strane korporacije Enron.

Osim Wraya, drugi glavni kandidat za Comeyjevog nasljednika bio je John Pistole, bivši zamjenik direktora FBI-a i ravnatelj Agencije za sigurnost u prometu. Trump je obavio razgovor s obojicom kandidata i na kraju izabrao Wraya, priopćio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer. Prethodno su obavljeni razgovori s osmoricom kandidata od kojih na kraju nijedan nije izabran, iako je Trump tada izjavio da će donijeti "brzu odluku" o izboru novog direktora FBI-a, javlja Washington Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.