Tko je Posavec? Župan postao sa samo 33 godine, slovio je kao jako uspješan političar

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MEĐIMURSKI župan Matija Posavec je do današnjeg uhićenja važio za jednog od najuspješnijih župana u Hrvatskoj, barem ako se sudi po tome da je u tri mandata zaredom uspio zadobiti povjerenje glasača. 

No, iako je njegovo uhićenje golemi skandal, to ne znači da je Posavčeva politička karijera završena, jer ne bi bio prvi političar kojeg glasači i dalje biraju bez obzira na uhićenja, optužnice, pa i (ne)pravomoćne presude.

>> Uhićen Matija Posavec i više osoba. Oglasio se USKOK, cure novi detalji

Matija Posavec rođen je 1980. godine u Čakovcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je završio Prometni fakultet i stekao titulu magistra prometnih znanosti. Završio je i dvogodišnje usavršavanje na Poslovnom učilištu Experta te stekao zvanje menadžera u političkom marketingu i menadžera za odnose s javnošću.

U Međimurju postao poznat kao novinar i radijski voditelj

Posavec je do politike došao preko medija. Još kao tinejdžer je počeo raditi na lokalnom radiju Radio 1 u Čakovcu te postao miljenik publike. Već tada se isticao ugodnim glasom i dobrim javnim nastupom, što će mu kasnije biti od koristi i u političkoj karijeri. 

Počeo je pisati i za lokalne novine, a početkom stoljeća je vodio i uređivao talk show Utorkom u 20, u kojem su gostovali brojni političari. U jednoj je emisiji ugostio i tadašnjeg predsjednika sabora i predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, koji je bio impresioniran mladim novinarom te ga je pozvao na sastanak u Zagreb i uskoro učlanio u HSS.

Mladi i ambiciozni Posavec ubrzo je za HSS izborio dotad najbolji rezultat na lokalnim izborima te je postao i predsjednik čakovečkog HSS-a. No nije uspio postati predsjednik međimurskog HSS-a, zbog intervencije stare garde u stranci koju je onda razočaran napustio 2002. godine. 

Nakon toga je Posavec završio fakultet, nastavio se baviti novinarstvom, ali i raditi u obiteljskoj tvrtki, tj. prvoj privatnoj autoškoli u Hrvatskoj koju je osnovao njegov otac Ivan.

Dragutin Lesar ga je doveo u HNS

U politiku se vratio na nagovor Dragutina Lesara, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik HNS-a. Lesar ga je nagovorio da se pred sam kraj 2004. učlani u HNS, koji je tada bio u usponu u Međimurju.

Nakon lokalnih izbora 2005., na kojima je HNS u Međimurju pobijedio, Posavec postaje glasnogovornik Međimurske županije.

Sve je trebalo ići glatko, ali je došlo do loma unutar međimurskog HNS-a, kojemu je kumovao tadašnji župan Josip Posavec (nije rodbinski povezan s Matijom Posavcem). Posavec je napustio poziciju glasnogovornika da bi se uskoro pridružio timu Radimira Čačića, koji je na parlamentarne izbore 2007. išao u kampanju sa sloganom “Čačića za premijera”.

 

S 33 godine postao najmlađi župan u Hrvatskoj

U međuvremenu su se sukobi u međimurskom HNS-u toliko pojačali da je raspušten cijeli međimurski ogranak stranke u rujnu 2008. Povjerenik stranke postao je Matija Posavec te je izabran za predsjednika HNS-a u Međimurju. Stranka je u tom trenutku imala loš imidž, ali je mladi Posavec ipak uspio postati zamjenik župana (SDP-ovca Ivana Perhoča) tako što je HNS uveo u koaliciju sa SDP-om. 

Na toj je poziciji pokazao veliku radnu energiju, stalno je bio na terenu i gradio svoj politički status, što mu se isplatilo na sljedećim lokalnim izborima. Matija Posavec je 2013. izabran za međimurskog župana te je tako u drugom krugu s 33 godina postao najmlađi župan u Hrvatskoj.

Uživao je biti župan

Prema izjavama upućenih, Posavec je uživao u poslu župana, a uspio je i racionalizirati poslovanje županije.

Četiri godine kasnije ponovno je izabran za župana, kao i na lokalnim izborima 2021. No u međuvremenu je napustio HNS, koji se u međuvremenu još jednom raskolio, te je na zadnjim izborima bio nezavisni kandidat.

Posavec je dosad važio za uspješnog župana, a za njim se nisu vukle ni velike afere. Danas se sve to iz korijena promijenilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.