PREDSJEDNIČKI IZBORI

Tko je dao novac za Kolindu? Ljudi za koje se zanima DORH

Foto: EPA, DIP

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, prijavila je kako je od početka kampanje do kraja prošlog tjedna prikupila donacija u vrijednosti od ukupno 1,5 milijuna kuna. Na listi donatora za sada nema imena Zdravka i Zorana Mamića, Tomislava Horvatinčića i Josipa Klemma, no pojavila su se ipak neka očekivana imena, ali i tvrtke.

Kupci Kamenskog i uzgajivači bikovi opet pri vrhu liste

Građevinska tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca, poznatija kao kupac kompleksa Kamensko u centru Zagreba, godinama je najveći izborni donator HDZ-a. Za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović do sada su uplatili 100 tisuća kuna. Na čelu tvrtke je Mirko Habijanac koji za sebe kaže da je godinama član HDZ-a te da će to i "ostati do kraja". U posljednjih 12 godina u razne kampanje HDZ-a uložili su gotovo 2 milijuna kuna. Za prošle izbore, Habijanec je preko Radnika i tvrtke Bistra financirao Kolindu Grabar-Kitarović s 320 tisuća kuna.

Tvrtka Širjan iz Kusijeveca također je donirala 100 tisuća kuna, a iza te tvrtke krije se još jedan dugovječni donator HDZ-a Zvonimir Širjan, najveći hrvatski uzgajivač bikova. On je uglavnom preko svoje tvrtke Agropromet izdašno financirao HDZ, no sada je donirao predsjednicu preko svoje druge tvrtke. I za prošle predsjedničke izbore Širjan je bio među najvećim donatorima kampanje HDZ-ove kandidatkinje.

Partneri Danka Končara, dobitnici vladinih koncesija i kontroverzni poslovnjaci

Iljko Ćurić, poslovni partner Danka Končara, među redovitim je donatorima HDZ-ovih kampanja, a njegove tvrtke Oštra Stina i RB Auto za sada su kandidatkinji HDZ-a uplatili po 30 tisuća kuna.

Na lista donatora je i tvrtka Bernarda d.o.o. s uplatom od 10 tisuća kuna. Radi se o tvrtki u vlasništvu Bernarde Cecelje koja je poznata po proizvodnji kreveta i madraca. Cecelji je sredinom ove godine vlada dodijelila koncesiju za zahvaćanje geotermalnih voda za sport i rekreaciju u Varaždinskim toplicama. Naime, Cecelje ondje gradi hotel.

Ovog ljeta Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Osječku pivovaru, predstavivši je kao jednu od "uspješnih tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji" te se susrela s vlasnikom Ivanom Komakom. Taj posjet izazvao je niz reakcija zbog pravosudnih repova, s obzirom na to da je Komak svojedobno bio i uhićen. No Komak je preko tvrtke Prvo hrvatsko pivo 1664. donirao Kolindi Grabar-Kitarović 10 tisuća kuna.

Za njih se jučer zanimalo Odvjetništvo, danas doniraju Kolindu

Među donatorima je i tvrtka Cestar za koju se 2016. godine zanimalo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, kada je podiglo optužnicu protiv Joze Rake, vlasnika trgovačkog društva Cestar za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju poticanjem. Cestar je donirao 10 tisuća kuna.

Iza tvrtke Metropolis Tours koja je donirala 10 tisuća kuna, nalazi se Mate Usorac, za kojeg se također prije tri godine zanimalo Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. Naime, Odvjetništvo je tada podiglo optužnicu protiv sedmorice bivših menadžera te građevinske firme, među njima je bio i Usorac, a teretilo ih se za 15,1 milijun kuna štete na teret nekad velikog građevinskog poduzeća.

Kralj radio postaja za Kolindu

Kontroverzni Josip Majher, vlasnik i suvlasnik niza radijskih postaja u Hrvatskoj, pod zajedničkim imenom Soundset pa Laganini FM, za kojeg se tvrdilo da je blizak struji Ivića Pašalića, također se, unatoč velikim poslovnim problemima, našao na listi donatora Kolinde Grabar-Kitarović s 10 tisuća kuna. Zanimljivo je da je ovog ljeta Vijeće za elektroničke medije donijelo odluku o trajnom oduzimanju koncesije nakladniku Kult radio d.o.o. iz Varaždina za radijski kanal Laganini FM Varaždin. Tada su zbog lažiranja dokumentacije iz Agencije odlučili tu tvrtku prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu. Na čelu te tvrtke, po sudskom registru, nalazi se Josip Majher.

Stjepan Pavlak, poznat i kao seljak s Maybachom, donirao je 30 tisuća kuna. Pavlak je ratar iz Hrastovca nadomak Garešnice i jedan od poznatijih hrvatskih poljoprivrednika koji se aktivno uključio u političko promoviranje HDZ-a u vrijeme Jadranke Kosor.  

Od poznatijih HDZ-ovaca, kampanju Kolinde Grabar-Kitarović donirali su predsjednik Andrej Plenković i potpredsjednik te stranke Jozo Brkić i to po 10 tisuća kuna. Isti iznos donirao je i saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, za kojeg se tvrdi da je dobar prijatelj s Miroslavom Škorom. Deset tisuća kuna donirao je i Gordan Jandroković.

Među donatorima Jozo Brkić, smijenjeni ministar Tolušić i HDZ-ovac kojeg je Gotovina nazvao budaletinom

Brat Joze Brkića, Milijan, također se našao na listi donatora jer je uplatio 10 tisuća kuna.  

I Tomislav Tolušić, smijenjeni ministar iz Plenkovićeve vlade, za kojeg se smatra da bi mogao biti protukandidat Plenkoviću na unutarstranačkim izborima, također je među donatorima s uplatom od 10 tisuća kuna. Drugi smijenjeni ministar iz Plenkovićeve vlade, Goran Marić, donirao je 5 tisuća kuna. Aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin također se našao na listi donatora s uplatom od 2 tisuće kuna.

Kampanju je donirao i bivši politički tajnik HDZ-a i jedan od najprisnijih suradnika Tomislava Karamarka, Tomislav Čuljak. Smatra se da je jedan od najbogatijih HDZ-ovaca, a Kolindi je za kampanju uplatio  - tisuću kuna.

I Petar Škorić, splitski HDZ-ovac kojeg je general Ante Gotovina proglasio budaletinom nakon oslobođenja Knina i koji je prijetio novinarkama i imao ustaške fotografije na svom Facebook profilu, također se našao na listi donatora kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, donirao je tisuću kuna.

Donacije - Kolinda Grabar Kitarović by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.