Terorist iz Quebeca: Desničarski internet-trol, fan Trumpa i Le Pen i mrzitelj izbjeglica

 Foto: Facebook

OSUMNJIČENI za napad u džamiji u Quebecu u kojem je ubijeno 6, a ozlijeđeno 19 ljudi, poznat je kao francuski nacionalist, fan Marine Le Pen i Donalda Trumpa te žestoki protivnik imigracije, pogotovo muslimanske.

27-godišnji Alexandre Bissonette, student na Sveučilištu Laval, odrastao je u Cap-Rouge, mirnom predgrađu Quebec Citya, a živio je u stanu nekoliko kilometara dalje od obiteljskog doma, piše kanadski Globe and Mail.

Apolitičan do posjeta Le Pen Quebecu prošle godine

Njegov online profil ne otkriva interes za politički ekstremizam sve do ožujka prošle godine, kad je ekstremno desna francuska političarka Marine Le Pen posjetila Quebec. To je očito bila inspiracija Bissonetteu da se upusti u glasni online aktivizam, tvrde ljudi koji su s njim raspravljali na internetu.

Vincent Boissoneault, prijatellj Bissonettea od djetinjstva i njegov kolega na Sveučilištu Laval, potvrđuje da su se često prepirali oko politike na Facebooku kad bi ovaj napadao izbjeglice ili izražavao podršku Le Pen i Trumpu.

Dezinformacije o identitetu napadača

Neposredno nakon jučerašnjeg napada bilo je mnogo nagađanja i nepotvrđenih glasina o identitetu i motivima napadača, od bjelačkog  rasizma do islamističkog terorizma. Neki, uglavnom desno orijentirani mediji tako su izvještavali da je napadač marokanskog porijekla i da je prilikom napada vikao "Alah Akbar".

"Mogu vam reći da sigurno nije bio muslimanski preobraćenik", kaže Boissoneault: "Otpisao sam ga kao ksenofoba. Nisam niti mislio da je totalni rasist, ali bio je očaran rubno rasističkim nacionalističkim pokretom. Nikad mi nije palo na pamet da bi mogao biti nasilan."

François Deschamps, administrator Facebook stranice za potporu izbjeglicama, odmah je prepoznao Bissonettea s fotografije, koji je bio vrlo čest i vrlo glasan posjetitelj njegove stranice: "Bio je netko tko je često ostavljao ekstremne komentare na društvenim mrežama, ocrnjujući izbjeglice i feminizam. Nije to bila otvorena mržnja, već prije dio ovog novog nacionalističkog konzervativnog identitetskog pokreta koji je više netrpeljiv nego mrziteljski."

Snažno protivljenje muslimanskim izbjeglicama

Obojica svjedoka potvrđuju da je Bissonette propagirao anti-imigrantski sentiment, posebno prema muslimanskim izbjeglicama koji posljednjih godina masovno dolaze iz ratom poharanog Bliskog istoka u Europu.

Bissonetteov profil skriven je jučer oko 11 po lokalnom vremenu, zajedno s komentarima koje je ostavljao na drugim stranicama. 

Njegovi susjedi kažu da je iz stana često dopirala buka zbog koje nisu mogli spavati, ali ponekad su čuli i sviranje na glasoviru. Kolege iz Srednje škole Les Compagnons-de-Cartier opisuju ga kao introvertiranog, društveno neuklopljenog i čestu metu maltretiranja.

Glasnogovornik Kanadske vojske potvrdio je da je Bissonette sudjelovao u programu za kadete od 2002. do 2004. Nije imao policijski dosje, osim nekoliko prometnih kazni.

Bissonette je optužen za šest slučajeva ubojstva i pet slučajeva pokušaja ubojstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.