Studentica iz Italije progovorila je za medije nakon što je pojela sendvič s kontaminiranim povrćem sličnim brokuli, zbog kojeg su dvije osobe umrle, a još 17 ih je u bolnici u Kalabriji, izvještava UNILAD.
Tamara D'Acunto (45) i Luigi Di Sarno (52) umrli su nakon što su konzumirali kontaminirani sendvič u Kalabriji prošlog tjedna, prema talijanskoj novinskoj agenciji ANSA.
LBC izvještava da je najmanje 17 ljudi također hospitalizirano nakon znakova botulizma, uključujući dvojicu 17-godišnjaka i dvije žene u četrdesetima. U međuvremenu People navodi da je pet žrtava u bolnici navodno u jedinici za intenzivnu skrb.
Botulizam uzrokuje bakterija Clostridium botulinum, koja može napasti živčani sustav tijela, što rezultira poteškoćama s disanjem i paraliziranim mišićima, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U najgorim slučajevima može rezultirati smrću.
Studentica Gaia Vitiello kupila je "panini" na prikolici s hranom u gradu Diamante. Govoreći talijanskim novinama Corriere della Sera, Vitiello je rekla da su ona i sve njezine prijateljice kupile isti sendvič 5. kolovoza, iako je ona bila jedina koja je jela brokulu. "Moje prijateljice su uzele samo majonezu, kobasicu i krumpiriće. Ja sam dodala povrće slično brokuli. To mi je bio prvi put da sam to učinila", rekla je novinama.
"Imala sam proljev. Mislila sam da naprosto loše probavljam obrok. Sljedećeg dana simptomi su se pogoršali. Nisam mogla gutati, a noge su mi se tresle", rekla je. Studentica (24) planirala je to preboljeti spavanjem, ali njezina sestra ju je uvjerila da ode u bolnicu na pregled.
"Da me sestra Alessia nije na silu odvela u bolnicu, ne bih danas bila ovdje", dodala je. Vitiello je prevezena u drugu bolnicu gdje je dobila potrebnu medicinsku skrb. Prikolica s hranom koja je posluživala sporne sendviče zaplijenjena je i policija ju je zatvorila, s proizvodom za koji ITV News izvještava da je bila brokula konzervirana u ulju, odnosno talijansko ljetno povrće zvano cime di rapa, slično brokuli.
Javno tužiteljstvo u Paoli sada istražuje izbijanje botulizma. Maria Rosaria Campitiello, šefica Odjela za prevenciju, istraživanje i zdravstvene hitne slučajeve, rekla je u prethodnoj izjavi da se pacijentima daju protuotrovi koji im spašavaju život.
"Treba napomenuti da su hrana s rizikom od botulinskog toksina uglavnom domaće konzerve pripremljene vakuumski pakirano, u ulju ili u vodi te, rijetko, industrijski proizvodi", izjavila je ranije. "Zbog toga je važno poštovati pravila za ispravnu i sigurnu pripremu i skladištenje hrane", upozorila je.