Tako je HDZ govorio 2012. godine: Zakon o umjetnoj oplodnji je tragedija u rangu Bleiburga

Foto: Hina

NATALITET Hrvatske u konstantnom je padu što za izravnu posljedicu ima pad ukupnog broja stanovništva. Upravo je popravljanje demografske slike Hrvatske bila jedna od ključnih točaka HDZ-ove predizborne kampanje, a upravo će to bit cilj najavljenog Ministarstva obitelji, useljeništva i demografske obnove. Ipak, još se uvijek ne zna tko će biti na čelu novoosnovanog ministarstva niti koje će mu točno biti ovlasti.

> Hoće li Ladislav Ilčić, borac protiv umjetne oplodnje koji nikad nije masturbirao, voditi "MUDO"?

> "Ako Ilčić i Ćorušić budu ministri mnogi će u Hrvatskoj ostati bez šanse da postanu roditelji"

U kontekstu pada nataliteta u Hrvatskoj valja spomenuti i neplodnost s kojom se bori sve veći broj parova. U Hrvatskoj se svaki peti par bori s neplodnošću i bez pomoći liječnika ostaje bez ikakve šanse da ostvari san o roditeljstvu. O tome je u nedavnom intervjuu za Index govorio doc.dr. Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ginekologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Svake godine u postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) zaprime oko 200 novih parova, a oko 100 parova godišnje zahvaljujući MPO postupcima uspije ostvariti životni san o roditeljstvu.

Međutim prema najavama o budućoj Vladi mnogi će opet morati potražiti pomoć u inozemstvu i jednako tako dignuti kredit ako žele dijete.

Naime, kao jedna od glavnih kandidata za ministra novoosnovanog ministarstva demografske obnove sve glasnije se spominje Ladislav Ilčić iz Hrasta, stranke koja se otvoreno zalaže za zabranu medicinski potpomognute oplodnje.

No ono što je još važnije je da se u kontekstu novog ministra zdravstva sve češće spominje Ante Ćorušić, HDZ-ov predsjednik Odbora za zdravstvo, koji je u svojim istupima jasno dao naslutiti da bi zakonom zabranio zamrzavanje embrija.


"Trideset posto embrija po odmrzavanju otpada, tko će odlučiti od deset njih koji je vijabilan, koji je sposoban, a koji nije? To bih uredio zakonom, ono što je bilo i prije i što ima gotovo isti rezultat, a to je niska stimulacija ovulacije, dvije jajne stanice minimalno", rekao je Ćorušić nedavno gostujući na TV-u.

Za HDZ zamrzavanje embrija zločin je ravan Bleiburgu i Jasenovcu

Tema eventualne promjene zakona o pobačaju i umjetnoj oplodnji donekle je ostala u sjeni priče o sastavljanju nove Vlade, ali će nesumnjivo o ovoj tematici još biti riječi. Osim Ćorušića koji je to napravio prilično sramežljivo, o ovome se HDZ-ovci do sada nisu izjašnjavali. Međutim, da je u HDZ-u jaka konzervativna struja bliska crkvenim stavovima HDZ-ovci su pokazali još 2012. godine. Naime, tada još debelo u oporbi, HDZ je novi zakon kojim je olakšana umjetna oplodnja nazvao zločinom u rangu Bleiburga i Jasenovca.

Naime, u srpnju 2012. godine Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb te Odbor za obitelj, mladež i sport Hrvatskog sabora prihvatili su Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. No, predsjednica Odbora za obitelj, mladež i sport Jadranka Kosor zatražila je da se o ovom zakonu odluči referendumom.

U HDZ-u su se tada usprotivili novom prijedlogu zakona.

''Blaženi Alojzije Stepinac je rekao da je u povijesti hrvatske nacije Jasenovac najsramotniji čin koji se dogodio. Jednako tako i Bleiburg. Ovaj zakon se može staviti u razinu najvećih hrvatskih tragedija koje sam spomenuo. Stanimo tome na kraj", rekao je tada Damir Jelić, potpredsjednik HDZ-a.

HDZ je tada u potpunosti podržao stav hrvatskih biskupa i inicijative "I ja sam bio embrij" u njihovu stavu vezanom za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Ante Ćorušić tada je rekao kako novi zakon smatra protunaravnim i usmjerenim protiv očinstva.

"Mi smo jedina vrsta na ovoj planeti kojoj je Bog rekao 'ne ubij', a upravo se ovim zakonom omogućuje ubijanje nedužnih i nevinih, ubijanje onih koji se ne mogu braniti. Dijete rođeno postupcima izvantjelesne oplodnje je također božji dar. Sporan je način. Da bi dobili jedno dijete ovakvim postupcima umjetne oplodnje kao što sugerira novi zakon, vi morate desetero njegove braće i sestara žrtvovati", rekao je Ćorušić.

Pokušali zaustaviti donošenje zakona

HDZ je tada čak pokušao zaustaviti upućivanje zakona u saborsku proceduru te su napustili sjednicu Odbora za zdravstvo, ali je i bez njih Odbor uspio skupiti kvorum. HDZ-u je najviše smetalo to što se omogućava oplodnja ženama bez partnera te zamrzavanje zametaka na pet godina. "Nakon pet godina roditelji sami trebaju plaćati u tom tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva svoje duboko zamrznuto dijete", rekla je tada HDZ-ova Đurđica Sumrak.


Zakon je usvojen 13. srpnja 2012. godine, a za njega je glasalo 88 zastupnika tadašnje vladajuće Kukuriku koalicije, Hrvatskih laburista i nacionalnih manjina. Protiv je bilo 45 zastupnika HDZ-a, HDSSB-a, a dva zastupnika su bila suzdržana.

Možemo li očekivati promjenu Zakona?

Ćorušić, koji je 2012. godine tvrdio da se novim Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji omogućuje "ubijanje nedužnih i nevinih", prije nekoliko dana rekao je da je osobno protiv pobačaja, ali je naglasio da ga ipak ne bi zabranio. Iako nije najavljena nikakva promjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ako je vjerovati njegovim stavovima iz 2012. godine, možemo očekivati promjene na tom polju ukoliko on zaista postane novi ministar zdravstva.

Iz Udruge RODA za Index prije nekoliko dana su rekli kako se kod nas svaki šesti par reproduktivne dobi susreće s neplodnosti ili smanjenom plodnosti i potrebna im je medicinska pomoć kako bi ostvarili roditeljstvo, a ako se ostvare najave Ćorušića to će itekako smanjiti uspješnost MPO-a.

"Zamrzavanje zametaka je standardni postupak i sastavni dio reproduktivne medicine, no ovdje se ne radi samo o zabrani zamrzavanja zametaka nego i o ograničavanju jajnih stanica za oplodnju na samo dvije jajne stanice, što znatno snižava uspješnost.

Najava korištenja isključivo blagih stimulacija, oplodnja maksimalno dvije jajne stanice i time zabrana zamrzavanja embrija znatno bi smanjilo mogućnost trudnoće i rađanja djeteta kod svih parova, dok bi kod nekih dijagnoza roditeljstvo bilo u potpunosti onemogućeno.

Najava korištenja isključivo blagih stimulacija, oplodnja maksimalno dvije jajne stanice i time zabrana zamrzavanja embrija znatno bi smanjilo mogućnost trudnoće i rađanja djeteta kod svih parova, dok bi kod nekih dijagnoza roditeljstvo bilo u potpunosti onemogućeno.

Ovakve najave su u suprotnosti sa svim smjernicama i dobrim praksama liječenja neplodnosti u cijelome svijetu. Prema studiji na više od 400.000 ciklusa stimulacije dokazano je da je najveća uspješnost zabilježena kod žena koje bi dobivale 15-20 jajnih stanica koje bi sve išle na oplodnju", rekla je za Index Klaudija Kordić, potpredsjednica udruge Roda i majka troje djece koje je dobila medicinski potpomognutom oplodnjom komentiravši spomenutu Ćorušićevu izjavu o tome da trideset posto embrija propada.

Na pitanje koliko je prošli HDZ-ov zakon o MPO utjecao na smanjenje broja trudnoća u Hrvatskoj, kazala je kako smo do novog MPO zakona 2012. imali najrigorozniji zakon koji regulira medicinski potpomognutu oplodnju u Europi, pa i u svijetu.

Hoće li Ilčić i Ćorušić odrediti ideološki smjer nove Vlade?

Posljednjih dana, spomenuli smo već, u medijima se špekulira kako bi prvi ministar MOUDO-a mogao postati Ladislav Ilčić iz Hrasta, stranke poznate po svojim konzervativnim svjetonazorima. Ilčić i njegova stranka otvoreno se zalažu za zabranu abortusa i umjetne oplodnje, a sam Ilčić u svojim javnim nastupima često naglašava i štetnost masturbacije. Dapače, Ilčić tvrdi da on osobno nikada nije masturbirao.

"Masturbacija je štetno zlorabljenje seksualnosti. Riskirat ću i reći da nikad nisam masturbirao. Neki će misliti da sam luđak, ali mislim da zbog toga nisam freak", jedna je od poznatijih izjava Ladislava Ilčića.

Za Ilčića je kondom "političko, vjersko i zdravstveno pitanje", a bio je jedan od glasnijih boraca protiv zdravstvenog odgoja koji je "opasniji od komunističkog programa".

"Zdravstvenim odgojem u škole se uvodi homoseksualna propaganda. Podučava se djecu da je homoseksualni čin jednako vrijedan i prirodan kao i heteroseksualni", smatra Ilčić koji, iako sam to nije, smatra da homosekusalci "nisu sretni s tim što jesu jer možda iz njih progovara savjest".

Naravno, Ilčićevi stavovi, već smo spomenuli, pod snažnim su djelovanjem Crkve.


"Crkva osuđuje njihovo (homoseksualaca, op.a.) ponašanje kao zlo i ima to pravo reći. To je neotuđivo pravo na mišljenje", rekao je jednom prilikom Ilčić.

Stavovi Ilčića i Ćorušića prilično su bliski crkvenom svjetonazoru i kao takvi prilično diskutabilni. Iako se MOST od početka pregovora distancira od bilo kakvih ideoloških tema, eventualno postavljanje Ilčića i Ćorušića na čela dva najbitnija ministarstva kada je u pitanju natalitetna politika, bit će jasan znak o ideološkim preferencijama nove hrvatske Vlade.

Ukoliko zaista dođe do izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, kojemu su se HDZ-ovci u oporbi oštro protivili, bit će to težak udarac parovima kojima je ovo često jedini način da dobiju djecu.

Manji broj djece dobivene umjetnom oplodnjom automatski znači i manji broj novorođene djece, a to sigurno neće pomoći demografskom oporavku zemlje čega su HDZ-ovcima posljednjih mjeseci puna usta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.