Tajvanski proizvođač poluvodiča ulaže 12 milijardi dolara u tvornicu u SAD-u

Ilustracija: EPA

TAJVANSKI proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) objavio je da će uložiti 12 milijardi dolara u gradnju tvornice u američkoj saveznoj državi Arizoni. 

Najavljeno ulaganje među najvećim je inozemnim ulaganjima u SAD-u i trebalo bi otvoriti više od 1600 radnih mjesta.

Iznos je velik gledano iz perspektive inozemnih ulaganja u SAD, ali ne i iz one TSMC-a koji za ovu godinu planira kapitalnu potrošnju u rasponu od 15 do 16 milijardi dolara.

Gradnja bi trebala trajati devet godina

Tajvanski div kazao je da bi gradnja postrojenja trebala trajati devet godina. Građevinski radovi počet će iduće godine, a proizvodnja 2024., izvijestili su iz TSMC-a.

Tvornica bi trebala proizvoditi najsofisticiranije 5-nanometarske čipove koji se mogu koristiti u najsuvremenijim vojnim i komunikacijskim uređajima.

TSMC proizvodi većinu čipova na Tajvanu, a ima starije tvornice u Kini i u američkoj saveznoj državi Washington.

Najavljeno ulaganje vremenski se poklopilo s pojačanim kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun kineskih trgovinskih praksi i reakcija na zarazu koronavirusom. Reuters podsjeća da SAD u studenom čekaju predsjednički izbori.

Američki predsjednik u više je navrata obećavao da će vratiti proizvodnju kući, a nagli gospodarski pad zbog pandemije koronavirusa potaknuo je Washington da ubrza nastojanja kojima želi smanjiti ovisnost američke proizvodnje i lanaca nabave o Kini, dodaje agencija.

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo kazao je da će čipovi iz nove TSMC-ove tvornice imati široku primjenu, od umjetne inteligencije preko baznih stanica do borbenih zrakoplova F-35. 

Poluvodiči su ključni za potrošačku elektroniku, ali i za vojnu opremu. Ogromna većina najnaprednijih čipova razvijena je u Aziji, što zabrinjava američke dužnosnike, podsjeća Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.