Svijet će u budućnosti biti nesiguran zbog agresivne borbe neženja za mladenke?!

KAKO se svijet približava brojci od 7 milijardi stanovnika, stručnjaci upozoravaju da bi život na zemlji mogao postati nesiguran zbog agresivnih neženja koji će se boriti za mladenke.

Francuski demograf Christophe Guilmoto je upozorio na taj trend u državama kao što su Indija i Kina koji se događa zbog toga što roditelji biraju spol djeteta i žene pobacuju žensku djecu. Mnogi demografi smatraju da će problem manjka punoljetnih žena tijekom narednih 50 godina biti jednako težak kao i klimatske promjene, piše AFP.

Problemi za Srbiju i BiH

Prirodno se na svakih 104 do 106 muškaraca rodi 100 žena, a svako bitno odstupanje od tih brojki se pripisuje nekim drugim neprirodnim faktorima. U Indiji i Vijetnamu ta je statistika takva da se na 112 dječaka rodi 100 djevojčica. U Kini je odnos gotovo 120 prema 100 u korist dječaka, a u nekim mjestima je odstupanje i veće.

Stručnjaci upozoravaju i da se taj trend širi i na južni Kavkaz gdje Azerbajdžan, Gruzija i Armenija imaju odnos 115 naprema 100 te dalje do Srbije i BiH. Demografi tvrde kako u ovome trenutku u svijetu "nedostaje" čak 160 milijuna žena kao rezultat tradicionalnog preferiranja sinova, smanjenog fertiliteta i dostupnosti pilula za prenatalnu kontracepciju. Procjenjuje se kako se u Indiji svake godine pobaci oko pola milijuna ženske djece.

Procvat poliandrije i seksualnog turizma


"Ranije su seljani morali ići u grad kako bi obavili ultrazvuk", kazao je Poonam Muttreja iz neprofitne organizacije Population Foundation of India te dodao kako danas ultrazvučni uređaji dolaze u sela i govore roditeljima kojeg spola je dijete. Guilmoto upozorava da čak i da sada u Indiji i Kini broj rođene muške i ženske djece dođe u normalno stanje, manjka žena za udaju bi bilo još desetljećima.

"Ne samo da će se ti muškarci ženiti stariji, već će biti i mnogo više neženja. To će biti vrlo bitna promjena u državama gdje se svatko želi vjenčati", kazao je Guilmoto. Mnogi smatraju kako će takav trend dovesti do poliandrije, kada žena može imati više muškaraca, i procvata seksualnog turizma. Pesimisti tvrde da će to dovesti do strašnog scenarija u kojem će u takvim državama porasti broj "seksualnih predatora", raširiti će se nasilje i sukobi među njima.

Previše muškaraca može "zauzdati" samo autoritarni režim i rat

Prije par godina su politologinje Valerie Hudson i Andrea den Boer napisale da će azijske države s previše muškaraca predstavljati sigurnosnu prijetnju za zapadne države. "Države s nesrazmjerom među pripadnicima spolova mogu biti vođene samo autoritarno uz suzbijanje nasilja 'kod kuće' i izvoza u inozemstvo kroz kolonizaciju i rat", napisale su autorice. Pobačaji djece neželjenog spola su zabranjeni i u Kini i u Indiji, no vlade tvrde kako ih je teško implementirati u stvarni život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.