Švicarski satovi hit u Hong Kongu, ukupni iznos izvoza u cijeli svijet je 1,76 milijardi franaka

Foto: 123rf

RAST švicarskog izvoza satova u ovogodišnjem se travnju povećao nakon relativno mirnog ožujka, na gotovo 14 posto, podržan snažnom potražnjom u Hong Kongu, pokazali su podaci udruženja švicarskih proizvođača satova.    

Rast izvoza u ožujku iznosio je znatno slabijih 4,8 posto, nakon 12,6-postotnog u siječnju i 12,9-postotnog u veljači.

"Nakon relativno mirnog ožujka, rast izvoza u travnju je snažno porastao", objavilo je švicarsko udruženje, ističući ujedno da je u prva četiri ovogodišnja mjeseca izvoz švicarskih satova uvećan za 11 posto u odnosu na isto razdoblje u 2017., na 6,7 milijardi švicarskih franaka (5,8 milijardi eura). 

Zahvaljujući oporavku uz rast izvoza za 13,8 posto, vrijednost švicarskog izvoza satova u travnju je dosegnula 1,76 milijardi franaka, uz podršku zdravog, 43,4-postotnog rasta izvoza satova u Hong Kong, najsnažnijeg u proteklih šest godina u tom lukrativnom središtu na azijskom tržištu. 

Snažan rast zabilježen je i na drugim ključnim tržištima. Švicarski izvoz satova u Kinu je uvećan za 11 posto, a u Sjedinjene Države za 12,8 posto. 

U Europi je situacija bila mješovita pa su u Njemačkoj polučili veće prihode za 12,8 posto, dok su u Britaniji oni pali za 14,7 posto, nastavivši silazni trend zabilježen u posljednje vrijeme u kontekstu Brexita.

Na globalnoj razini situacija se poboljšava od teškog razdoblja tijekom 2015. i 2016. godine koje je zadesilo sektor satova nakon što je Kina uvela mjere za suzbijanje krivotvorina, što je zakočilo prodaju luksuznih roba. 

To nepovoljno razdoblje započelo je valom prosvjeda 2014. godine u Hong Kongu, za vrijeme kojih se počeo smanjivati dolazak posjetitelja iz kontinentalne Kine, od kojih mnogi velik dio kupnje luksuzne robe obavljaju upravo u Hong Kongu. 

Teroristički napadi u Europi, pak, imali su loše posljedice za europsko tržište satova jer su strahovi zbog sigurnosnih prijetnji pogodili tamošnji turizam, podsjeća AFP. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.