Švedska vlada je opstala, u raspravi se spominjala i Hrvatska

Foto: Profimedia

ZAHVALJUJUĆI dogovoru s parlamentarnom zastupnicom Amineh Kakabaveh, postignutim u noći s ponedjeljka na utorak, švedska socijaldemokratska premijerka Magdalena Andersson uspjela je spriječiti današnji opoziv ministra pravosuđa Morgana Johanssona, kao i ostavku kompletne svoje vlade.

Međutim, nakon ovakvog raspleta i dogovora premijerke s ljevičarskom zastupnicom kurdskog podrijetla, čiji je suzdržani glas u parlamentu bio presudan za neuspjeh u izglasavanju nepovjerenja ministru pravosuđa na inicijativu opozicijskih stranaka desnice i desnog centra, jasno je da Švedska neće tako skoro postati članicom NATO-a.

"Mnogo sam razmišljala i zaključila da trebam ostati suzdržana"

"Mnogo sam razmišljala nakon brojnih susreta sa Socijaldemokratima, kako sinoć, tako i rano jutros, te sam došla do zaključka da trebam ostati suzdržana. Socijaldemokrati su mi obećali da se švedski stav prema kurdskom pitanju neće mijenjati zbog pristupa NATO-u", rekla je Kakabaveh.

Potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, Švedska je prije nekoliko tjedana, nakon više od 200 godina neutralnosti, zajedno s Finskom podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u. Iako se očekivalo da će proces pridruživanja biti dovršen još ovog ljeta, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan blokirao je pregovore dviju nordijskih zemalja.

Među ostalim, bila mu je neprihvatljiva švedska podrška kurdskim političkim i paravojnim skupinama na Bliskom istoku, posebice na sjeveru Sirije. Turska strana čak je naglasila kako u švedskom parlamentu sjede teroristi, očito misleći na Kakabaveh.

Ipak, očekivalo se da će uz posredovanje američke diplomacije i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga biti postignut neki kompromis. Dvije strane održale su niz sastanaka, bez nekog naročitog napretka, no nakon utorka upitno je o čemu bi se uopće moglo dalje pregovarati.

Čemu se Kakabaveh protivi?

Kao ljevičarka i nekadašnja pripadnica Pešmergi u Iranu i Iraku, Kakabaveh se protivi bilo kakvom kompromisu s Erdoganom i smatra da Švedska ne bi trebala pristupiti NATO-u. S obzirom na to da od 2019. godine, kada je napustila redove Ljevice na čijoj je listi izabrana, nije vezana stranačkom stegom, Kakabaveh je u jesen prošle godine iskoristila izjednačen odnos snaga u parlamentu i prilikom izbora Magdalene Andersson za premijerku ishodila sporazum. I tada je njen glas bio presudan za opstanak socijaldemokratske vlade.

Od Socijaldemokrata je dobila jamstva da će Švedska podržati kurdske organizacije na sjeveru Sirije i da neće dopustiti da paravojne skupine Narodne zaštitne postrojbe (YPG) i Ženske zaštitne postrojbe (YPJ) budu proglašene terorističkim organizacijama kao što je to slučaj s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK). Turska, naravno, sve tri organizacije smatra terorističkim.

"Nalazimo se u osjetljivoj sigurnosnoj situaciji i ovo glasanje moglo je imati opasne posljedice. I Turskoj i svima drugima mora biti jasno da nismo napravili nikakve dodatne ustupke Amineh Kakabaveh. Pravo je pitanje zašto je opozicija pokrenula pitanje povjerenja ministru, znajući da će to usmjeriti fokus na Kakabaveh", rekla je premijerka Andersson nakon glasanja.

Andersson je mogla popustiti pod pritiskom opozicije i prepustiti svog ministra pravosuđa ishodu glasanja u parlamentu ili mu sugerirati da podnese ostavku, no bilo bi to priznavanje neuspjeha i iskazivanje slabosti samo tri mjeseca prije rujanskih parlamentarnih izbora.

Erdoganova reakcija na ovaj rasplet neće biti povoljna po Švedsku

Zato je odlučila ne samo zaprijetiti ostavkom kompletne vlade ako Johansson bude opozvan, nego prihvaćanjem uvjeta Kakabaveh riskirati potpunu blokadu pregovora i odgodu ulaska Švedske u NATO na duže vrijeme.

Iako premijerka pokušava umanjiti utjecaj zastupnice kurdskog podrijetla, stranački tajnik Socijaldemokrata Tobias Baudin potvrdio je u utorak prije podne da dogovor s Kakabaveh i dalje stoji: "Sporazum iz studenoga prošle godine i dalje je na snazi. Socijaldemokrati poštuju svoje dogovore", rekao je Baudin.

Inače, ministru pravosuđa opozicija na teret stavlja neadekvatnu reakciju policije na rastuće nasilne obračune organiziranog kriminala u Švedskoj. Zanimljivo, obrazlažući razloge za opoziv, vođa opozicije Ulf Kristersson iz Stranke umjerenih (Moderaterna) u svom je današnjem govoru u parlamentu istaknuo kako se u cijeloj Europi jedino Hrvatska može uspoređivati sa Švedskom po broju pucnjava od 2017. godine do danas.

Na kraju je za Johanssonovo rušenje glasalo 174 zastupnika (uz 97 glasova za njegov ostanak na dužnosti, 70 suzdržanih i osam odsutnih), odnosno unutrašnje-politička kriza izbjegnuta je za samo jedan glas. No, jasno je da Erdoganova reakcija na ovaj rasplet neće biti povoljna po Švedsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.