Sve što trebate znati o radioaktivnom zračenju iz Rusije

Screenshot: Youtube

EUROPSKU javnost posljednjih je dana uznemirila vijest o "ekstremno visokim razinama" radioaktivnih izotopa koji su otkrivene u dijelovima Rusije, a koji su se u međuvremenu proširili iznad Europe.
 
 
No odakle je to zračenje došlo i koliko je opasno? The Guardian je sastavio odgovore na najvažnija pitanja o ovom incidentu.
 
Koji je točno nuklearni materijal procurio?
 
Ruska meteorološka služba potvrdila je da je ekstremno "visoka koncentracija" radioaktivnog izotopa rutenij-106 pronađena u nekoliko dijelova zemlje krajem rujna. Ru-106 je produkt raspada iz nuklearnih reakcija. Naime, nuklearno gorivo, obično uran ili plutonij, cijepa se na manje atomske jezgre, koje se potom raspadaju u niz različitih radioaktivnih elemenata.
 
Većina izotopa koji nastaju u ovoj sekvenci imaju vrlo kratak poluživot (period potreban da razina tvari padne na 50 %), što znači da nestaju za nekoliko sekunda ili minuta, ali Ru-106 ima poluživot od nešto više od godinu dana. To znači da, kada procuri, ostaje u atmosferi dovoljno dugo da bude detektiran.
 
Je li zračenje moglo doći iz atomske bombe?
 
Nuklearni znanstvenici tvrde da bi se, u slučaju zračenja prouzrokovanog detonacijom atomske bombe ili kvarom nuklearnog reaktora (poput najpoznatijeg takvog incidenta u Černobilu 1986.), zabilježila izvanredno visoka razina više različitih radio-izotopa. No budući da je zabilježen samo porast Ru-106, ovaj slučaj upućuje na izvore poput postrojenja za reprocesiranje nuklearnog goriva ili medicinske ustanove.
 
Znamo li odakle je točno zračenje došlo?
 
Ruske vlasti nisu potvrdile izvor radioaktivnog zračenja, ali meteorološka služba objavila je da je najviša koncentracija Ru-106 zabilježena u selu Argajaš koje se nalazi u regiji Čeljabinsk, u južnom Uralu. Budući da  je ovo selo u neposrednoj blizini nuklearnog postrojenja Majak za reprocesiranje nuklearnog goriva, izgledno je da je to i izvor zračenja.
 
Je li zračenje opasno?
 
Najviši zabilježeni nivo Ru-106 čak je 986 puta viši od njegove uobičajene koncentracije u prirodi, što zvuči alarmantno. Ipak, budući da je koncentracija u prirodi vrlo blizu nule, stručnjaci za nuklearnu sigurnost smatraju da ovo curenje vjerojatno ne predstavlja zdravstveni rizik niti razlog za evakuaciju lokalne populacije. 
 
Koliko će se dugo zračenje zadržati? 
 
Budući da poluživot Ru-106 iznosi 374 dana, zračenje će se još uvijek moći primijetiti sljedećih pet do šest godina. Ipak, malo je vjerojatno da će biti potrebna veća operacija čišćenja. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz radioaktivno zračenje ili Rusiju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: radioaktivno zračenje, Rusija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.