Suverenist: Svinjogojstvo nisu uništile ni dvije Jugoslavije, ali ova vlada jest

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Suverenist Marijan Pavliček (HS) ponovio je danas zahtjev saboru da opozove ministricu poljoprivrede prozivajući nju i njeno ministarstvo za neodgovarajuću borbu protiv afričke svinjske kuge (ASK).

"Tradicijsko svinjogojstvo nisu uništile ni Austro-Ugarska ni dvije Jugoslavije, ali ga je uništila ova vlada i ministrica Marija Vučković", rekao je zastupnik obrazlažući prijedlog koji su inicirali Suverenisti, a potpisalo ga je 39 oporbenih zastupnika.

"Pokazali ste da se razumijete u slavonsku svinju koliko ja u opuzensku mandarinu, a ja se u nju ništa ne razumijem", izjavio je.

"Ministarstvo je sporo i neodgovarajuće reagiralo na bolest"

Pavliček proziva Ministarstvo poljoprivrede za sporu i neodgovarajuću reakciju na bolest i za kontradiktorne izjave i naredbe. "U četiri mjeseca ta se bolest s dva dvorišta proširila na više od tisuću, s jedne općine na njih 22, s jedne županije na tri", rekao je.

Naveo je i da se bolest prije Hrvatske pojavila u susjednoj Srbiji i BiH te upitao koje je radnje Ministarstvo poduzelo kako bi djelovalo preventivno i educiralo lovce, veterinare, svinjogojce.

"Prvi slučaj bolesti zabilježen je 26. lipnja u Drenovcima, u naselju Posavski Podgajci. Ministarstvo je u prvih nekoliko dana napravilo najviše kikseva, izgubili smo sedam dana od sumnje do prvih konkretnih mjera Ministarstva", rekao je Pavliček.

"Ministarstvo poljoprivrede napravilo je pomutnju, a zaradila je mesna industrija"

Ministarstvu spočitava da je donijelo 10 različitih naredbi o mjerama suzbijanja bolesti i da su često bile nejasne. Dodatnu pomutnju napravili su predstavnici Ministarstva s raznim kontradiktornim izjavama, kazao je pa posebno apostrofirao izjave Mladena Pavića, državnog tajnika.

Pavliček tvrdi i da u cijeloj situaciji nije bilo dovoljno veterinara, predstavnika Civilne zaštite, da posebno zabrinjava što Veterinarski fakultet ne želi, u dogovoru s Ministarstvom, davati izjave dok hara ASK.

"Do sada je ubijeno oko 34 tisuće svinja, a više od 50 tisuća ih je poklano i otkupljeno od mesne industrije koja je po povoljnijoj cijeni dobila zdravo svinjsko meso", rekao je Pavliček i dodao da meso u mesnicama zbog toga nije pojeftinilo.

"Zaradila je mesna industrija", ustvrdio je prozivajući Ministarstvo i da su svinjogojci obeštećenja čekali više od dva mjeseca.

HDZ-ovac: Inicijativa za opoziv Vučković dio je političkog folklora popularnog u aktualnom sazivu sabora

I dok se oporba slaže s njegovim navodima, HDZ-ov Goran Ivanović uzvraća da je inicijativa za opoziv ministrice "samo dio političkog folklora" koji je popularan u aktualnom saborskom sazivu.

"Vlada i Ministarstvo su u proteklih 4-5 godina puno uložili u očuvanje sela i poljoprivrede, a ASK se apsolutno koristi za politički marketing", kazao je Ivanović navodeći da je vlada osigurala 32 milijuna eura za obeštećenje svih uzgajivača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.