Sunčevom svjetlošću protiv vodenih kozica

VODENE kozice jedna su od bolesti koju većina ljudi bez komplikacija preboli u ranoj životnoj dobi. Uzrokuje ih virus varicella-zoster koji se prenosi kašljanjem i šmrcanjem u ranim fazama infekcije, no glavni uzrok prijenosa jest kontakt s osipom, prištićima i pjegicama zaražene osobe.

Tim istražitelja na londonskom sveučilištu došao je do zaključka kako sunčeva svjetlost pomaže u sprečavanju širenja vodenih kozica, piše BBC. Magazin Virology prenosi kako su one su rjeđa  pojava u regijama koje imaju visoke razine UV zraka. Sunčeva svjetlost deaktivira virus na koži što ga čini težim za prenijeti. Dr. Phil Rice, s londonskog sveučilišta St. George, koji je vodio istraživanja vjeruje kako ovo istraživanje objašnjava zašto se vodene kozice teže prenose s čovjeka na čovjeka na područjima tropskog pojasa. Također objašnjava i zašto su epidemije vodenih kozica češće u hladnim razdobljima godine i u zemljama s nižim prosjekom temperatura kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. Dr. Rice je prikupio podatke od 25 ranijih studija i posložio ih po klimatskim faktorima. To je pokazalo očiglednu povezanost između razine UV faktora i učestalosti pojave i prijenosa virusa vodenih kozica.

"Nitko nije uzeo u obzir UV faktor. Ali, kada pogledam epidemiološke studije one pokazuju dobru korelaciju između geografske širine i učestalosti virusa.", kazao je.

Ipak, stručnjaci tvrde kako postoje i drugi faktori poput temperature ili vlage, pa čak i socijalni faktori kao što je prenapučenost i drugi životni uvjeti koji imaju jednaku ulogu. Profesorica s londonskog sveučilišta Judy Breuer ne opovrgava tvrdnju kako je UV faktor bitan faktor, no smatra kako se on ne može uzeti izdvojeno od drugih faktora utjecaja na širenje virusa vodenih kozica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.