Sumina odgovorio Fini: 90% poduzetnika i dalje ide po šalterima. Negdje je zakazalo

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

JEDAN od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, osnivač Nanobita Alan Sumina, na Facebooku je jučer napisao da je birokracija uništila Hrvatsku i da za otvaranje tvrtke ne može nikoga opunomoćiti. Otvarao je, kaže, tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Rumunjskoj i nigdje nije trebao ni obilaziti šaltere ni dobiti pečat. "Ne da se nismo pomakli, nego smo se unazadili", napisao je.

Kako kaže, u teoriji možete putem interneta otvoriti tvrtku, no u praksi ne možete ako vam je osnivački akt imalo drugačiji od onoga kako je to predviđeno u Fini.

"Imate jednu najbanalniju stvar. Fina, kao agencija koja ne postoji ni u jednoj državi EU, ona je spona između vašeg otvaranja tvrtke i žiro-računa u banci. Ne možete otvoriti žiro-račun bez da imate izvod stvarnih vlasnika iz Fine. Pa morate ići u Finu dati izjavu o stvarnim vlasnicima da bi vam oni dali potvrdu o stvarnim vlasnicima i onda je morate nositi u banku", kazao je. "Nije to toliki problem, ali je nepotrebno. U većini država EU to ne postoji", kazao je.

Fina odgovorila Sumini

Danas su mu odgovorili iz Fine, tvrdeći da se firma može otvoriti bez da se odlazi na šaltere i to kroz jedinstveni informacijski sustav – START. 

"START je moderna e-usluga, utemeljena na načelu jednokratnog unosa minimalno potrebnih podataka. Svi se dostupni podaci povlače iz javnih registara i dostupnih baza podataka te se automatski razmjenjuju. Za korisnika nema odlaska u zasebne institucije niti dokumentacije u papirnatom obliku. Osim što je poslovanje moguće pokrenuti u svega nekoliko dana, iz vlastitog doma, i troškovi pokretanja poslovanja kroz START su niži.

Žao nam je što je gospodin Sumina imao neugodno iskustvo prilikom otvaranja poslovanja, no sam je izjavio kako se u njegovom slučaju radi o nestandardnom osnivačkom aktu, koji iziskuje angažiranje pravne pomoći i stoga se niti ne može obaviti standardnim postupkom, odnosno online, putem sustava START. Osnivački akti u postupku osnivanja na daljinu prilog su Zakonu o trgovačkim društvima. Cilj standardizacije putem sustava START upravo je omogućiti poduzetnicima osnivanje bez pravne pomoći. Standardni postupak po svom sadržaju odgovara  većini osnivača u Republici Hrvatskoj, a uvijek će postojati društva s potrebom za nestandardnim osnivačkim aktom", napisali su iz Fine.

Sada je stigao novi odgovor Sumine.

Sumina opet odgovorio Fini

"Od prosinca 2019. kad je START uspostavljen do kraja veljače 2021. godine (odnosno u  15 mjeseci postojanja) kroz START je poslovanje pokrenulo ukupno 1.214 poduzetnika (od čega je 614 d.o.o., 437 j.d.o.o. i 163 obrta)."

Ako je moja objava pridonijela reklami navedenog sustava - izvrsno. 

Međutim, zanimljiv je ovaj podatak da je u 15 mjeseci registrirano svega 614 d.o.o. putem navedenog sustava, dok se u istom periodu u RH osnovalo više od 7 000 d.o.o. 

U prijevodu - navedeni sustav je korišten u manje od 10% osnivanja novih tvrtki. 

Ili da prevedemo - 90% poduzetnika i dalje ide po šalterima Fine jer je navedeni sustav ili prekompliciran ili nepraktičan ili ga jednostavno ne znaju koristiti. 

U mom konkretnom slučaju - ja ga nisam mogao koristiti iz 4 razloga:
1. zahtjeva certifikat razine 4 (znači, na šalter Fine da se izvadi, imam razinu 3 koju ne podržava)
2. radi samo na Windows računalu (Macintosh ne podržava)
3. osnivački akt je zahtijevao neke izmjene u odnosu na defaultni koji nudi Finin sustav
4. temeljni kapital se naplaćuje putem kreditne kartice - što je nepraktično kada se radi o većem iznosu jer mi kartica nema takve limite

Možda to doista nije do Fine, nego do ljudi koji su projektirali sustav. U tom slučaju - ja im se ispričavam. Ali kao što sam rekao - da, ja sam morao ići po šalterima Fine. I na kraju, koja je korist digitalizacije ako se koristi u manje od 10% slučajeva? Očito je negdje zakazalo", napisao je Sumina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.