Suđenje za rušenje Peruće: Mladić je govorio da su svi Hrvati ustaše i da ih treba istrijebiti

Foto: icty.org

ZDRAVKO ŠKARPA, umirovljenik pukovnik HV-a, bio je u doba miniranja brane Peruća početkom 1993. godine zapovjednik 126. brigade. Danas je svjedočio na suđenju generalu JNA Borislavu Đukiću, kojeg terete da je kao zapovjednik motorizirane brigade sudjelovao u miniranju i rušenju brane. Sude samo njemu, a u optužnici su još bili i pokojni Mile Novaković, zapovjednik vojske srpske krajine, Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa te major Milan Korica.

"U Kninu me osobno dočekao Ratko Mladić"

Škarpa je u JNA dogurao do majora, a u HV je prešao sredinom srpnja 1991. godine, i to, kako je obrazložio, jer se nije slagao s politikom vrha JNA. Najprije je bio zapovjednik 2. bojne 4. brigade. Zarobljen je na razmjeni u Hrvacama 16. rujna.

"Odveli su nas u vojni zatvor u Kninu, osobno me dočekao Ratko Mladić. Čini mi se da nije znao da smo uhićeni na razmjeni. Mladić je govorio da su svi Hrvati ustaše i da ih treba istrijebiti. Tukli su me, netko u glavu, netko u rebra. Odvojili su me od ostalih i strpali u samicu. Poslije četiri, pet dana, doveli su moje suborce", otpočeo je priču Škarpa.

Konac 1992. godine dočekao je kao zapovjednik 126. brigade. Peruća je ušla u područje pod zaštitom UN-a.

"Kenijski bataljun bio je stacioniran na Perući, ja sam radio na povratku izbjeglica u njihova sela. No, 23. siječnja 1993. godine JNA i četnici doveli su tri tenka u Laktac, osam kilometara od Peruće. Mi smo prosvjedovali, tražili da se uklone, ali su nam kazali da ih druga strana ne sluša. Meni je to bio znak da će se nešto dogoditi. Pojačao sam vojne pripreme. Kulminacija je uslijedila 27. siječnja kada su krenuli ka Alebića kuli, dominantnoj strateškoj točci s koje su granatirali Sinj i okolicu", kazao je Škarpa.

"Spriječili smo katastrofu"

U noći je dobio obavijest da su srpske snage ušle na branu.

"Tada sam se prisjetio Mladićeve prijetnje da će je srušiti. U 5 sati sam dao opću opasnost za Sinj i okolicu, do jutra smo postavili snage za napad. Bio sam u dilemi što učiniti. Nisam imao zapovijed, osim prešutne. Ujutro smo otvorili artiljerijsku paljbu. Pustili smo UNPROFOR da izađe, a četnici su bili prisiljeni na povlačenje. Oko 10.50 sati aktivirali su eksploziv. Pritisnuli su mašinu. To su priče da su eksploziv aktivirali iz satelita. U pitanju je bilo 700, 800 metara PTK kabela i inženjerijska mašina s induktorom. Posljedice eksploziva su bile strašne. Angažirana je inženjerija HV-a, HEP, dragovoljci. Brana je spašena. Spriječili smo da ne dođe do katastrofe. Stotine kamiona nasipalo je branu, a mi smo strahovali da je i temeljni ispust miniran", kazao je Škarpa. 

Osobno nije mogao ni zamisliti da bi netko uistinu digao branu u zrak, premda su, kaže na vojnoj akademiji JNA imali simulacije rušenja Peruće, i to u sklopu scenarija invazije snaga NATO pakta na obalu i desanta u Sinjsko polje. Mladića je upoznao na pregovorima, a o ostalima ne zna ništa. Za Đukića je, kaže, čuo tek kada je uhićen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.