Studija: Trudnice zaražene koronom su u većem riziku od težeg oblika bolesti i smrti

Foto: Epa

PREMA najnovijim izvješćima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), trudnice zaražene koronavirusom u većem su riziku od težeg oblika bolesti i smrti, a postoji i veća mogućnost prijevremenog poroda.

Iako je ukupni rizik od težeg oboljenja i smrtnog ishoda i dalje nizak, stručnjaci iz CDC-a uočili su da će trudnice zaražene koronavirusom vjerojatnije trebati intenzivnu njegu, dodatan kisik ili respirator nego žene koje nisu trudne.

CDC je također utvrdio da je stopa prijevremenog porođaja, kada se dijete rodi prije 37. tjedna trudnoće, 12.9% među ženama s covidom-19, u usporedbi s 10.2% među općom populacijom.

Stručnjaci su analizirali podatke o 461.825 žena u dobi između 15 i 44 godine koje su imale pozitivan test na covid-19 i simptome zaraze. Primijetili su da je 10.5 na 1000 trudnica primljeno na odjel za intenzivnu njegu, u usporedbi s 3.9 na 1000 žena koje nisu trudne, piše CNN.

Češće završe na respiratoru

Studija je također pokazala kako su trudnice tri puta češće završile na respiratoru nego žene koje nisu trudne i da imaju veću vjerojatnost smrtnog ishoda. Naime, CDC je uočio kako je od covida-19 umrlo 1.5 na 1000 trudnica, u usporedbi s 1.2 na 1000 žena koje nisu trudne.

Znanstvenici smatraju da su trudnice u većem riziku od težeg oblika bolesti zbog fizioloških promjena u trudnoći, uključujući povišeni puls i smanjeni kapacitet pluća.

CDC je utvrdio da trudnice zaražene covidom-19 imaju i veći rizik od prijevremenog poroda. Znanstvenici su pratili tijek i ishod trudnoće za 4442 žene kojima je dijagnosticiran covid-19. Među 3912 živorođenih bilo je 12.9% nedonoščadi. Za usporedbu, u 2019. godini bilo je 10.2% prijevremenih poroda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.