Studija: Nakon samo par dana u bolnici u crijeva nam mogu doći opasne bakterije

Foto: 123rf

PREMA najnovijem istraživanju, čak i kratkotrajan boravak u bolnici može uzrokovati velike promjene u mikrobiomu naših crijeva i nastaniti ih štetnim bakterijama.

Naime, pacijentima koji su proveli nekoliko dana na odjelu intenzivne njege želudac su vrlo brzo naselili štetni patogeni koji su istisnuli 'zdrave' mikrobe, odnosno bakterije koje su povoljne za pravilno funkcioniranje organizma, piše New Scientist.

Glavni uzroci prevlasti štetnih patogena su: učestala upotreba antibiotika širokog spektra te korištenje pomagala i aparata za umjetno hranjenje i disanje.

Bakterije u stolici

Kako bi procijenili utjecaj intenzivnog liječenja na mikrobiom crijeva, znanstvenici su tijekom 10 mjeseci promatrali 24 pacijenta koja su zbog traume, srčanog udara, karcinoma ili drugog hitnog slučaja primljena na intenzivni odjel bolnice Queen Elizabeth, u Birminghamu.

Većina promatranih pacijenata, koji su bili u dobi između 25 i 85 godina, bili su u nesvijesti ili bez svijesti zbog snažnih lijekova. Nakon što su dobili dopuštenje članova obitelji, znanstvenici su uzimali uzorke stolice pacijenata.

Zatim su iz uzoraka sekvencionirali DNK kako bi odredili vrstu prisutnih mikroba i promjene u njihovom broju za vrijeme trajanja liječenja.

Moguće ozbiljne posljedice

Kod dvije trećine pacijenata primijećeno je značajno smanjenje mikrobne raznolikosti, a najveće promjene bile su povezane s intravenoznom primjenom antibiotika meropenema.

"Inače su naša crijeva bogata različitim mikroorganizmima, dok je kod promatranih pacijenata uočena dominacija jednog organizma koji se pojavljuje u vrlo velikom obilju", izjavio je voditelj istraživanja, mikrobiolog Mark Pallen s Instituta Quadram.

Ono što je posebice problematično je to da je kod pacijenata najčešće postala dominantna bakterija fekalnog enterokoka (Enterococcus faecium), koja se može proširiti iz crijeva i oštetiti ostale dijelove tijela, uključujući pluća. Ako dospije u krvotok, posljedice mogu biti fatalne.

Dodatno, studija je pokazala kako se određeni soj E. Faecium proširio između tri pacijenta.

Istraživanje naziva Loss of microbial diversity and pathogen domination of the gut microbiota in critically ill patients objavljeno je u časopisu Microbial Genomics.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.