Stranka Srđ je Grad poziva političare na akciju nakon velikog požara kod Dubrovnika

Foto: Viber/Radari - kontrole Dubrovačka županija

Politička stranka Srđ je Grad zahvalila je u srijedu vatrogascima koji su gasili požar u Župi dubrovačkoj te pozvala sve relevantne aktere da sjednu za isti stol i utvrde "jedinstvenu putanju" kako bi se u "situacijama katastrofe" olakšao rad svim strukturama civilne zaštite.

 "Zaštita od požara i ostalih nepogoda prije svega počinje prevencijom i dijalogom", poručuju iz te lokalne stranke, tvrdeći da Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija zaštitu okoliša i prevenciju od katastrofa shvaćaju vrlo olako, gotovo sezonski.

 "Ljeti ih na to podsjete požari, zimi odroni i poplave", ističu iz te stranke, upućujući na Izvješće o stanju zaštite od požara na području Dubrovnika za 2022. godinu.

" Izvješće je pokazalo da sve više gorimo, na sve većim područjima i tijekom skoro cijele godine, (...) Olujne kiše i poplave koje su nas pogodile prošle i ove godine rezultirale su i padanjem i/ili uklanjanjem dotrajalih i neodržavanih stabala, čime se biljni fond, ionako ugrožen betonizacijom i asfaltiranjem (…)dodatno smanjuje", navode iz stranke.

Srđ je Grad upozorava i da se degradacijom biljnog fonda, odnosno zelenila, uslijed brojnih požara, neodržavanjem i neprikladnom betonizacijom, ne samo povećava temperatura već se gubitkom apsorptivne podloge stvaraju uvjeti za još veće i učestalije poplave, klizišta i odrone.  

Voljeli bi, navode, da se krene od sadnji biljki pirofornih svojstava na izgorjelim i ostalim površinama te da se o hidrantskoj mreži i požarnim putovima vodi računa u smislu dostupnosti, valjanosti i pravovaljanog označivanja, osobito na posebno vrijednim i požarno opterećenim područjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.