Strah od putovanja: Svinjska gripa zadaje završni udarac turističkoj sezoni u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Predsjedništva HUH-a Franc Palma jučer je izjavio kako će svinjska gripa koja se širi svijetom poprilično pokvariti planove za ovogodišnju turističku sezonu.

"Hotelski odjeli marketinga i prodaje sada imaju i dodatni problem, a to je širenje svinjske gripe", rekao je predsjednik Predsjedništva Hrvatske udruge hotelijera Franc Palma te dao za naslutiti kako su problemi s ovogodišnjim rezervacijama i gori nego što se očekuje. Tome bi se mogla pribrojati i mogućnost da se države zbog petog stupnja uzbune od pandemije i zatvore te zabrane putovanja.  Vrlo je velika mogućnost da će Svjetska zdravstvena organizacija proglasiti i najviši stupanj uzbune od globalne pandemije.

770 tisuća doza lijekova za Hrvate i turiste

Najave stručnjaka kako će Hrvatska teško ostati neokrznuta od ove bolesti još će i više smanjiti želju turista da dođu kod nas na more. Ministar zdravstva Darko Milinović je jučer najavio kako Hrvatska ima 770 tisuća doza antivirusnih lijekova te će se u slučaju pandemije nabaviti još 200 tisuća doza što je dostatno samo za četvrtinu građana, a turisti u tu računicu nisu stavljeni. I sigurno je da će ljudi ostati u svojim zemljama, jer se lakše liječiti u "svome" zdravstvenom sustavu koji pokriva mnoge troškove liječenja, nego u stranoj državi.

Sve to potvrđuje i najava predsjednika Predsjedništva HUH-a da su rezervacije slabije nego su bile prošle godine, a samo su nešto bolje za smještaj u kampovima i turističko-apartmanskim naseljima, dok hoteli stoje loše i svi imaju smanjenu rezervaciju. I roditelji u Bosni i Hercegovini su se već zabrinuli i zatražili od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo da se odgode maturalna putovanja i škole u prirodi.

Bosanski učenici ne idu na maturalna putovanja

To uputstvo je Ministarstvo i poslalo zbog brzog širenja svinjske gripe što im ukazuje da je u pitanju pandemija virusa. U priopćenju se navodi i kako su neka od odredišta u koja idu njihova djeca potvrdile pojavu svinjske gripe na njihovom području te bi se učenici odlaskom izlagali većoj mogućnosti zaraze. Svjetski ekonomski stručnjaci tvrde kako će svinjska gripa imati utjecaja na ekonomiju i to više zbog straha koji će utjerati u kosti građana, nego zbog stvarne opasnosti koja prijeti od ove pandemije.

"Ovo je samo još jedan negativni šok u trenutku kada si svjetska ekonomija ne može priuštiti još jedan šok", rekao je ekonomist koji prati svjetska kretanja Jay Bryson. Ciudad de Mexico gubi 36 posto svoga prihoda od turizma dnevno.

Mnoge zemlje same zabranile putovanja

"Na vrhu svjetske financijske i ekonomske krize, epidemija svinjske gripe je ono što nam najmanje treba", rekao je glavni ekonomist iz londonske ECU Group PLC Neil MacKinnon. Mnogi tvrde kako je isticanje stava Svjetske zdravstvene organizacije da se ne uvode zabrane putovanja, kao što se to događalo kod prošlih epidemija, u biti želja te organizacije da ne uspori rast gospodarstava.

Mnoge zemlje su već same zabranile putovanja u Meksiko koji ovom epidemijom najviše gubi, no sigurno će i druge zemlje osjetiti krizu koja nam se sprema zbog globalne epidemije svinjske gripe. Pa će tako i hrvatski turizam, sukladno najavi predsjednika Predsjedništva HUH-a Franca Palme imati dodatnih problema s rezervacijama za ovogodišnju turističku sezonu.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.