Što je medijski linč? To je kad mediji objave nešto što vam se ne sviđa

Foto: Index/Pixsell/Nel Pavletic

“POSEBNO se zahvaljujemo medijima koji su na vrlo objektivan i korektan način izvještavali o ovom događaju temeljeći svoje tekstove na činjenicama koje su im bile dostupne u svakoj pojedinoj fazi postupka istrage”, izjavio je jučer u Rijeci Arsen Stipinović, odvjetnik Matka Škalamere koji je osumnjičen da je napao srpskog povratnika Dobrivoja Arsića.

Ovaj je slučaj proteklih dana izazvao veliki interes hrvatske javnosti, a s desnog spektra hrvatskog društva se stalno moglo čuti da se nad zaposlenikom HGSS-a i navijačem Armade Škalamerom “provodi medijski linč”. 

Zahvala Škalamerinog odvjetnika medijima

Kad ono, Škalamerin odvjetnik posebno zahvaljuje medijima, tvrdi da su objektivno i korektno pratili ovaj slučaj.

Nema sumnje da će fama o “medijskom linču” nad Škalamerom preživjeti jer hrvatske desničare nikad nisu pretjerano zanimale činjenice nego tek sustavno širenje narativa o “specijalnom ratu” koji se vodi protiv Hrvatske. Izjava odvjetnika Stipinovića bit će među desničarima i desničarskim portalima ili ignorirana ili će se, ako je ne budu mogli ignorirati, protumačiti da je i sam odvjetnik agent Udbokosa, pijun u velikom planu protiv Hrvatske.

Zdravko Mamić i Ivica Kirin su također tvrdili da su žrtve medijskog linča

Izvještavanje i istraživanje raznih relevantni tema od javnog interesa - a to je bio i slučaj Arsić-Škalamera - često na domaćoj desnici bivaju proglašeni “medijskim linčem”, a samo malo guglanja će vam otkriti da je, primjerice, po mišljenju nekih desničarskih portala, i Zdravko Mamić bio žrtva medijskog linča. 

Na medijski linč se žalio i, podsjetimo, HDZ-ov gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin kojemu su pod nosom iz gradskog budžeta nestali milijuni kuna, a pročelnik za financije navodno počinio samoubojstvo. Je li doista ili nije, vjerojatno nikad nećemo doznati s obzirom na kolosalne propuste u istrazi, propuste za koje javnost zna baš zahvaljujući istraživačkom radu medija, što je za Kirina bio taj famozni medijski linč.

Predstavljati se žrtvom medijskog linča uobičajena je taktika većine negativaca u Hrvatskoj u trenucima kada se počne kopati po njihovom prljavom vešu te objavljivati afere u kojima su ogrezli, tako da je definitivan plus za Škalameru i njegova odvjetnika Stipinovića što nisu skočili na taj standardni vlak, na koji su Škalameru gurali njegovi navodno najvatreniji podržavatelji.

Novinari su profesionalno istraživali slučaj Arsić-Škalamera

Pogledajmo detaljnije kako je izgledao taj “medijski linč” Škalamere. 

Cijela je priča počela objavom Srpskog narodnog vijeća (SNV) o napadu na 70-godišnjeg Arsića, za koji su tvrdili da je motiviran nacionalnom mržnjom. S obzirom na prethodne nedavne napade na građane RH srpske nacionalnosti, a i neovisno o njima, bila je to vijest od javnog interesa koju je trebalo objaviti. Arsić je imao i medicinsku dokumentaciju o posljedicama napada, a i dao je izjavu za medije o tome kako je cijeli događaj izgledao iz njegove perspektive. Objavljeno je i što o svemu kaže policija.

Sve to je bio uobičajeni i profesionalno obavljen novinarski rad koji bi možda i bio problematičan da novinari nisu nastavili istraživati priču. Ali jesu, itekako jesu. Kontaktiralo se i nadležne institucije, razgovaralo se sa svjedocima, istraživala se i Arsićevu prošlost te se otkrilo da je svojedobno nekome prijetio nožem. 

To što je netko zaposlenik HGSS-a ne znači automatski da je nevin

Kada je uhićen Škalamera, njegovi su podržavatelji odmah i unaprijed proglasili njegovu nevinost, ali mediji su i tu nastavili istraživati. To što je netko zaposlenik HGSS-a i što uzorno obavlja svoj posao, ne znači automatski da nije učinio ono zbog čega ga je policija uhitila i za što ga se sumnjiči. Novinari su provjeravali i Škalameru, kao što su provjeravali i Arsića.

Ne da to nije bio medijski linč, nego je baš rad medija doveo do otkrića novih detalja i nijansi događaja, zahvaljujući čemu Škalamera danas u javnosti stoji bolje nego na početku medijskog istraživanja. Nikome se nije slijepo vjerovalo na riječ, baš kako i treba kada je riječ o novinarskom poslu. 

Kao što je to često slučaj u Hrvatskoj kakva je danas, linč se na društvenim mrežama događao baš nad novinarima koji su istraživali i pisali o ovoj priči, njih se napadalo kao zlikovce i prijetilo im se nasiljem. U Zadru je čak osvanuo grafit “Smrt novinarima!”, što je zapravo ekstremistički intoniran sažetak niza biskupskih propovijedi za Veliku Gospu.

Lavina prijetnji novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u svojem priopćenju opravdano prozvalo “nadležne državne institucije da zaštite novinare kako bi mogli neometano raditi svoj posao” jer su izloženi “lavini prijetnji”.

“Zanemarivši činjenicu da su novinari radeći svoj posao prenijeli službenu informaciju, dežurni su huškači, umjesto da osude svako nasilje, nasrnuli na glasnika loših vijesti. HND stoga spomenute trovače javnog prostora, koji svjesno šire mržnju prema novinarima, ali i drugima i drugačijima, upozorava da su brojni uvredljivi i prijeteći komentari s društvenih mreža arhivirani te da će, ako se našim kolegicama i kolegama dogodi bilo kakva neugodnost, odgovornima smatrati upravo njih”, naglasio je HND.

Novinari nisu bezgrešni, ali rulja koja ih mrzi je neusporedivo gora

Sve to, naravno, ne znači da su novinari bezgrešni i da nikad ne prave greške. Novinar koji nikad u svojoj karijeri nije objavio neku pogrešnu informaciju zapravo je novinar koji se i ne bavi novinarstvom. Izvori nekad znaju lagati, nastavak istraživanja teme može otkriti posve nove perspektive itd.; postoje razni razlozi zbog kojih se novinarima u radu dogode pogreške. 

No to je sve daleko od “medijskog linča”, za što su u slučaju Škalamere medije optužili njegovi fanovi, iako nekih velikih pogreški u praćenju te priče uopće nije bilo. Još luđe je što bi oni koji optužuju za “medijski linč” stvar najradije riješili tako da linčuju novinare. Takvih su prijetnji pune društvene mreže i komentari ispod članaka na portalima. Tipični refleks raspamećene rulje koja odbija percipirati kompleksnosti života te razumjeti kako funkcionira novinarski rad, već sve shvaća po principu “mi protiv njih”.

Nasuprot rulji, Škalamerin je odvjetnik, ponovimo još jednom jer bi mnogi to sada rado previdjeli, medijima zahvalio na “objektivnom i korektnom” izvještavanju. 

Nema na čemu, i drugi put. To nam je posao.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.