Stigli rezultati glasanja, Boras je uspio smijeniti dekanicu Filozofskog

Foto Pixsell, Index

POTVRĐENA je odluka rektora Damira Borasa o suspenziji dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta, priopćilo je zagrebačko sveučilište.

Navode kako je odluku Senat sveučilišta donio dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova, a e-mail sjednici je pristupilo 67 od 70 članova. Za potvrdu o suspenziji bilo je 48 članova, a 12 ih je glasalo protiv. Sedam članova bilo je suzdržano.

Time je dosadašnja dekanica zapravo i formalno smijenjena, kao i svi njezini prodekani.

Na mjesto smijenjene dekanice dolazi Borasov prorektor s veterine, Boras dekanicu optužuje za "ozbiljno i trajno kršenje zakona"

Senat je potvrdio i Borasovu odluku kojom je za obnašatelja dužnosti dekana do izbora novog dekana imenovan njegov prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije te profesor s Veterinarskog fakulteta prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, koji se u svojim znanstvenim radovima bavio pitanjima pasa i paštete od janjetine, a sada će voditi Filozofski umjesto smijenjene dekanice.

“Odluku o suspenziji dekanice Filozofskoga fakulteta rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras donio je 8. srpnja 2020. zbog ozbiljnoga i trajnoga kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu te na njima temeljenih odluka. Odluka je prema zakonskim i statutarnim odredbama podlijegala potvrdi Senata”, poručilo je Borasovo sveučilište.

Suspendirana dekanica je u današnjoj Temi dana HRT-a ispričala kako misli da se u slučaju njene suspenzije radi o osobnoj osveti te pokušaju destabilizacije Filozofskog fakulteta. U emisiji je također rekla da će ova potvrđena odluka biti presedan.

Vlahović-Štetić: To je osobna osveta

"Ono što me najviše muči u cijeloj toj priči je da vidim da je to pokušaj destabilizacije FF-a", rekla je Vlahović-Štetić dodavši kako na FFZG-u stvari idu dobro i da problem nije u fakultetu. 

Navela je kako je pokrenula postupak koji ju je dočekao kad je postala dekanica, a prijavu protiv Čovića aktualizirala je, kaže, na zahtjev onih koji su je predali.

"Ja sam pokrenula nešto što je zakonom propisana procedura", poručila je.

Smatra da su za njezinu smjenu odgovorni Boras i Čović. "To nije krivična presuda, nije kazneni sud, to je radni spor. Svaki dekan je izgubio barem jedan, a neki i puno više radnih sporova, i nitko ih za to nije smijenio, poručila je Vlahović-Štetić, istaknuvši i da je sam Boras kao dekan FF-a gubio radne sporove", zaključila je Vlahović-Štetić u Temi dana. 

Na sjednici Senata imenovano je i pet obnašatelja dužnosti prodekana fakulteta, među kojima su doc. dr. sc. Tomislav Galović s Odsjeka za povijest, doc. dr.sc. Vinko Kovačić s Odsjeka za talijanistiku, doc. dr. sc. Naida Mihal Brandl s Katedre za judaistiku, izv. prof. dr. sc. Ana Munk s Odsjeka za povijest umjetnosti i izv. prof. dr. sc. Krešimir Pavlina s Odsjeka za komunikacijske i informacijske znanosti.

Više od 8000 potpisa za neopozivu smjenu Borasa

Odluka o suspenziji Vlahović-Štetić izazvala je velike reakcije na Filozofskom fakultetu pa su predstavnici Inicijative za Filozofski ranije danas vladi uručili peticiju s više od 8000 potpisa za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa.

Filozofski je inače izabrao nasljednika Vesne Vlahović-Štetić kojoj istječe mandat, a riječ je o dr. sc. Nevenu Jovanoviću, no njega Senat koji kontrolira Boras odbija prihvatiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.